Na výstavě páchali pogrom nacisté s židovskými hvězdami

Kultura Kultura, Red Kul
23. 4. 2009 18:50
Expozice v prostoru NoD vydržela jen půl hodiny
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jestli má u nás někdo patent na co nejrychlejší zavření výstavy, je to Guma Guar, ať už se jedná o vlastní nebo kurátorské projekty. Rekord je půl hodiny.

Tak dlouho trvala v pražském experimentálním prostoru NoD výstava Peter Fusse nazvaná Achtung! - ve které se autor „vskutku neortodoxním způsobem" pokusil v Den vzpomínek na oběti holocaustu vyjádřit svůj názor na současný palestinsko izraelský konflikt.

Foto: Aktuálně.cz

Jádrem výstavy - která se konala v domě patřícím pražské židovské obci - je billboard a osm velkoformátových fotografií. Snímky z filmů Schindlerův seznam a Pianista - které natočili režiséři Steven Spielberg a Roman Polanski - ovšem známý polský streetartový provokatér digitálně upravil.  Nacisté zabíjející při pogromech Židy mají na páscích na rukávu namísto hákových křížů Davidovy šesticípé hvězdy.

Nejen zbloudilý názor

„Rabi Dushinsky a další členové pražské obce, kteří na místo dorazili, spontánně demontovali instalaci za pasivního odporu realizátorů výstavy. Hodně se fotilo, křičelo, nadávalo na židovskou cenzuru svobody projevu a nadnárodní spiknutí," napsal na serveru Facebook jeden z účastníků vernisáže.
 
„Asi po hodině pak na místo dorazil tajemník pražské židovské obce, který z pozice majitele objektu Roxy zakázal obnovení výstavy."

Foto: Aktuálně.cz

"Vystavené fotomontáže měly silný antisemitský charakter," reagoval podle ČTK předseda Židovské obce Praha František Bányai. "V den výročí propuknutí povstání ve varšavském ghettu, který se připomíná jako Jom ha šoa, to nelze vnímat jako zbloudilý názor, ale coby jednoznačnou provokaci ponižující oběti holocaustu."

Podle kurátora galerie Milana Mikuláštíka se dílo vyjadřuje kriticky nejen k současnému konfliktu, ale i ke konstruování historických „pravd".

„Jak mohou lidé,kteří pamatují zdi ghetta, dnes umožnit a akceptovat fakt, že jsou Palestinci obklopeni zdmi?" cituje pak autora kurátor, který je zároveň členem známé skupiny Guma Guar.

Ta před rokem proslula tím, že výstavní prostor na Staroměstské radnici propůjčila v rámci své výstavy Meze tolerance zakázanému Komunistickému svazu mládeže. Kontroverze vzbudil i předchozí Mikuláštíkův kurátorský projekt v NoD, kdy návštěvníci mohli ze vzduchovky střílet na fotografie poslanců.

Židi pryč z katolické země

Foto: Aktuálně.cz

Peter Fuss (což je ovšem pseudonym) nedorazil na vernisáž s omluvou, že mu někdo vyhrožoval; ale k dispozici byl prý v nedaleké kavárně, ač podle jiných zdrojů svou identitu ečlivě skrývá.

"Izraelský prezident Moše Kacav byl obviněn ze sexuálního obtěžování. Je kritika jeho chování také obviněním z antisemitismu?" odpověděl ještě před výstavou v rozhovoru na otázku, která asi bude nyní zaznívat nejčastěji.

Na kontě už má třeba falešnou diamantovou lebku Damiena Hirsta, kterou v internetových aukcích prodává za tisíc dolarů, vytvořil i sadu papežů ve tvaru zahradních trpaslíků. Podle tiskových materiálů "na sebe upozornil realizacemi, ve kterých se kriticky stavěl k situaci v Polsku, zejména v souvislosti s náboženským fanatismem, homofobií, potlačováním svobody slova a cenzurou".

V cyklu Jesus Christ King of Poland například vytvořil billboard, na kterém se ocitlo 56 známých tváří, včetně polských prezidentů či básnířky Szymborské oceněné Nobelovou cenou, a pod nimi byl nápis "Židi, vypadněte pryč z katolické země!"

Foto: Aktuálně.cz

Galerie, ve které měl českou premiéru, sídlí stejně jako hudební klub Roxy v domě patřícím pražské Židovské obci. Linhartova nadace, která obě zařízení provozuje a prostory v Dlouhé ulici galerii NoD pronajímá, teď s pronajímatelem řeší, zda bude spolupráce pokračovat.

Jednání o setrvání Roxy v centru Prahy se má konat už v pátek. Zástupci Linhartovy nadace se za výstavu omluvili, informace o ní zmizely i z internetu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Guma Guar: Knížákova cena za zesměšnění Knížáka?
Pražská galerie Artwall už není v národním týmu
Jak vypadá napadená výstava mladých komunistů
Jsem Milan Knížák a kupuji předražená díla
 

Právě se děje

Další zprávy