Na trhu přibývá knih pro mladé čtenáře

RiK, ČTK
14. 11. 2005 9:13
Brno - Na českém knižním trhu v posledních letech přibývá titulů pro děti a mládež. Stále však chybí poezie pro náctileté.

Vyplývá to z informací, které poskytli zástupci nakladatelů na knižním veletrhu Svět knihy na brněnském výstavišti.

"V loňském roce u nás vyšlo na 750 titulů knih pro děti, v posledních deseti letech se přitom jejich počet pohyboval kolem 450," řekl tajemník Svazu českých knihkupců a nakladatelů Jaroslav Císař. Podle něj to není zanedbatelné množství, i když celkový počet vydávaných titulů se pohybuje kolem 15.000. K běžnému čtenáři se však dostane pouze asi polovina z nich, druhou polovinu tvoří publikace určené úzké veřejnosti, vydávané například vysokými školami a státní institucemi, doplnil.

Mění se však také zájmy dětských čtenářů. "Rodiče upřednostňují to, co si sami pamatují z dětství, současné děti však baví více to, co znají z televize," řekla Jana Růžičková z nakladatelství Albatros. Klasické pohádky od Karla Jaromíra Erbena nebo Boženy Němcové již dnešní děti tolik netáhnou. "Raději mají třeba pohádky od Jana Svěráka, které jsou pro ně akčnější a obsahují více z dnešního světa," doplnila.

Pod vlivem Harryho Pottera je mezi dětmi velký zájem o literaturu v podobném duchu. Starší dívky mají stále v oblibě dívčí romány a kluci se hodně zaměřují na literaturu faktu a encyklopedie. Velký zájem je podle Růžičkové mezi mladými lidmi i o poezii, té se však pro náctileté zatím nedostává. "Pro malé děti vycházejí říkadla, potom máme poezii pro děti kolem deseti let, ale pro náctileté už míň," poznamenala Růžičková.

Vzbudit zájem o knihy u dětí je přitom podle odborníků velmi důležité. "Ze zkušeností víme, že pokud člověk nenajde vztah ke knihám v dětském věku, v dospělosti se to již velmi těžko mění," zdůraznil Císař. Z toho důvodu připravil Svaz českých knihkupců a nakladatelů také projekt zaměřený na dětského čtenáře pod názvem Rosteme s knihou, do kterého by se měly zapojit školy, knihovny, knihkupectví, nakladatelé, média i státní instituce.

 

 

Právě se děje

Další zprávy