Na rekordní literární cenu zase dohlédne Burian

kul
7. 2. 2008 16:47
Magnesia Litera znovu propaguje dobré knihy
Jan Burian
Jan Burian | Foto: Archiv

Praha - Rekordní počet knih vydaných v roce 2007 se odrazil ve znovu rekordním počtu přihlášek do výročních cen Magnesia Litera. V soutěže je zatím 303 knih či edic, navíc porotci mají právo přidat ještě další tituly.

Nejvyšší počet přihlášek je tradičně v kategorii Litera za překladovou knihu,  nárůst zaznamenala hlavně literatura pro děti a mládež; ještě před třemi lety to byla druhá početně nejslaběší kategorie, letos se počet přihlášených knih vyrovnává těm nejsilněji obsazeným.

Cena se snaží po vzoru Británie o mediální popularizaci literatury; proto je soutěž dvoukolová. Nominace v osmi kategoriích budou oznámeny v březnu.

Nominovaní autoři představí  své knihy na veřejných autorských čteních v Domě knihy Kanzelsberger na Václavském náměstí.

Slavnostní vyhlášení se pak bude konat 20. dubna od 20 hodin v Městské knihovně, Česká televize jej bude opět vysílat přímým přenosem na ČT2. Pořadem bude provázet Jan Burian.

Z jednotlivých kategorií garantovaných odbornými porotami nakonec vybírá hlavní porota i Knihu roku, jejíž autor získá 200 tisíc korun. Nominaci nemá ani Litera za přínos české literatuře. 

Ceny Magnesia Litera se konají pod záštitou Václava Havla.  Poprvé se udělovaly v roce 2002; tehdy hlavní cenu vyhrála kniha Böhmische Dörfer - Putování opuštěnou literární krajinou.

Magnesia vyhlašuje i čtenářskou anketu o nejoblíbenější knihu; k dispozici je 200 tisíc pohlednic v knihkupectvích, knihovnách, školách či kavárnách. Platný je hlas pro původní českou beletrii z roku 2007. Hlasovat lze do 10. dubna i elektronicky na adrese [email protected].

Pro letošní ročník byly výrazně obměněny poroty ve všech kategoriích s výjimkou loni nově zavedené Litery za publicistiku.

 

Právě se děje

Další zprávy