Na novinku Haruki Murakamiho čekaly davy fanoušků

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 4. 2013 8:06
V Japonsku se začal prodávat nový román Harukiho Murakamiho Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho roky putování
Haruki Murakami.
Haruki Murakami. | Foto: Aktuálně.cz

Tokio - Nový román japonského spisovatele Harukiho Murakamiho se 12. dubna časně ráno začal prodávat v Japonsku za značného zájmu fanoušků.

"Dneska nebudu spát, dokud to nedočtu," svěřil se dvacetiletý Kazuki Jamašita poté, co si konečně koupil výtisk v tvrdé vazbě. Nadšení "harukisté" o nové knize nevěděli předem prakticky nic, podléhala přísnému utajení až do dnešní půlnoci místního času. Známý byl jen název: Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho roky putování.

Foto: japandailypress.com

Zhruba stovka nejzarytějších fanoušků čekala před knihkupectvím Daikanyama T-Site v Tokiu na půlnoc, aby si mohli knihu koupit mezi prvními. Na místě byly desítky novinářů a mnohé televizní stanice vysílaly odpočet "do nového Murakamiho".

Nový román se na pulty obchodů dostal tři roky po posledním dílu Murakamiho trilogie 1Q84; to se v japonštině dá číst jako 1984. Už před touto trilogií, která se stala celosvětovým fenoménem, byl Murakami velmi známý po celém světě a jeho díla byla přeložena do 40 jazyků včetně češtiny či slovenštiny. Mezi ně patří například Norské dřevo, Na jih od hranic, na západ od slunce, Kafka na pobřeží či momentka z japonské metropole nazvaná Afterdark.

Ani utajení nejnovějšího díla nezabránilo tomu, aby se román okamžitě nedostal na přední příčky žebříčků bestsellerů. Online knihkupectví Amazon Japan přijalo během uplynulého víkendu 20 tisíc předběžných objednávek a nakladatel Bungeishunju oznámil, že první vydání bude mít půl milionu kusů, což je zhruba jedna kniha na každých 250 obyvatel Japonska.

 

Právě se děje

Další zprávy