Na Letní Letné se tančí na drátech pod sněhem

28. 8. 2008 12:06
Les Colporteurs přivážejí touhu i vzdušnou akrobacii

Praha - Nový cirkus vyměnil drezuru zvířat za „umění" akrobatů, ale hlavně za napětí, jehož póly tvoří divadelní poezie, touha, pohyb, krása i nebezpečí.  To všechno obsahuje i představení Le fil sous la neige, Drát pod sněhem, které přiváží na Letní Letnou francouzský soubor Les Colporteurs, který patří k nejžádanějším novým cirkusům současnosti.

Mezinárodní festival na Letné je už v plném proudu, ale hlavní hvězda teprve přichází. Představení uvede od tohoto čtvrtka do úterý 2. září šestkrát ve vlastním chapiteau.

Autorem a režisérem je Antoine Rigot, jedna z klíčových postav hnutí nového cirkusu a spoluzakladatel souborů Cirque du Soleil či Voliere Dromesko.

Foto: Letní Letná

Jeho pád s vážnými následky při tréninku před šesti lety a vůle naučit se opět chodit se staly inspirací pro vytvoření inscenace. Drát pod sněhem symbolizuje „zapadané" provazochodectví, které už po zranění nemůže provozovat; je předobrazem cesty, po které musíme projít.  Rok trvalo, než začal cítit nohy, a pracovat může jen jako režisér.

Dráty pod sněhem připomíná i osm ocelových lanek o průměru dvanáct milimetrů natažených ve výšce od 70 centimetrů do šesti metrů.

Pod kupolí se na ně vydává sedm artistů. Devadesát minut tančí, dělají salta a přeskakují z jednoho lanka na druhé za živého doprovodu křehké i melancholické hudby.

"Když na lanku tancujeme, vibruje. Toto chvění spojuje akrobata a jeho publikum. Je to náš jazyk - křehký, flirtující s nemožností, spojující možná realitu a sen," popisuje Rigot vzdušnou akrobacii.

Je zakladatelem i uměleckým ředitelem souboru Les Colporteurs, který do České republiky přijíždí vůbec poprvé. Na Letní Letnou dorazili v rámci evropského turné ze Švédska.

"Po dvaceti letech, kdy jsem zdokonaloval své mistrovství v chůzi na visutém laně, se mi stala vážná nehoda… neočekávaná a nezvratná. Mým cílem se stalo znovu se naučit chodit, znovu se vydat vpřed, znovu se procházet životem,"  říká Rigot s tím, že představení „odráží emoce, překážky a výzvy, na které narážíme".

Sám do Prahy ze zdravotních důvodů přijet nemohl. Dorazila jen jeho žena, herečka Agathe Olivierová. Oba jsou držiteli francouzské ceny za přínos cirkusovému umění.

Vstupenky jsou k dostání ve festivalové pokladně také v síti Ticketpro. Videoukázku z představení najdete ZDE.
 

 

Právě se děje

Další zprávy