Na Hradě letos budou nahánět Veselé paničky windsorské

Kultura Kultura, Red Kul
11. 6. 2009 11:00
Letní slavnosti letos nabídnou 161 představení
Foto: LSS

Praha - Letošní ročník Letních shakespearovských slavností zahájí 25. června na přírodní scéně Nejvyššího purkrabství Pražského hradu premiéra komedie Veselé paničky windsorské v režii Jiřího Menzela.

V roli bonvivánského a poživačného rytíře Jana Falstaffa se objeví Bolek Polívka, paní Pažoutovou ztvární Simona Stašová, její spikleneckou přítelkyní Brouzdalovou bude Eva Režnarová. První dva jsou také mediálními tvářemi letošního ročníku.

Menzel se s Polívkou setkává při společné práci poprvé; to byl prý také jeden z důvodů, proč ji přijal. S textem ale filmový a divadelní režisér bude pracovat už potřetí - po Bělehradě a na českokrumlovské točně.

Všechny zúčastněné pochválil i přes polní podmínky, v nichž inscenace vzniká; zkouší se jen tři týdny a v době, kdy mají herci volno. Ani prostor na Pražském hradě prý ale není příliš šťastný. "Je placatý, akustikou příliš neoplývá, s čímž se musejí herci poprat a mluvit zřetelně a nahlas," říká Menzel.

Foto: LSS

Vznik komedie ze Shakespearova středního období je zajímavý už jen tím, že se o něj údajně zasloužila sama královna Alžběta I., která si přála vidět Falstaffa - komickou postavu prostopášného šlechtice z historických her o Jindřichovi IV. - v roli zamilovaného.

Hra byla napsána a její inscenace připravena k příležitosti udílení Podvazkového řádu na královském letním sídle Windsoru v květnu 1597. Traduje se, že autor měl na jen čtrnáct dní a že současně pracoval na Druhém dílu Jindřicha IV., odkud převzal některé postavy. Královna se měla účastnit premiéry, proto hra obsahovala i poklony v textu, nakonec ale nedorazila.

Polívka - který už na Letních shakespearovských slavnostech ztvárnil Shylocka v Kupci benátském - charakterizoval hrdinu, kterého ztvární, jako rytíře, který má radost ze svých proher a báječně je popisuje. "Oproti Shylockovi, kterého jsem hrál v Kupci benátském, nemá pejzy, ale plnovous a trpí vysloveně rád," dodal.

Jako další je doplní Jaromír Dulava, Jan Přeučil či Jaroslav Satoranský. Právě osvědčený mix shakespearovských her, historických kulis a populárních herců z divadel i televize je důvodem, proč se na Slavnosti chodí ve velkém za většinou solidním, i když nijak novátorským divadlem.

Foto: Reuters

Napojení na skupinu PPF jim navíc dodává statut události, kterou by neměla minout ekonomická  elita, a některé firmy ji využívají i pro prezentaci a své klienty.

Podle mluvčího PPF Alexeje Bechtina finanční krize přehlídce neuškodila - podpora byla poskytnuta jako obvykle. Jen tradiční výstava Maximální fotografie kvůli úsporám na Pražském hradě nebude.

Předprodej vstupenek na všech 161 představení Letních shakespearovských slavností, které se uskuteční do 3. září, už byl zahájen. Menzelova inscenace je takřka vyprodána; jen v Praze vyplní dvaatřicet večerů.

Slavnosti se během léta uskuteční na sedmi scénách: dvou v Praze a po jedné v Brně, Bratislavě, Ostravě, Košicích a nově ve Zvolenu. Program nabídne deset titulů, z toho tři premiéry.

Jednou bude tragédie Macbeth s Veronikou Freimanovou. "Náš Macbeth bude o překračování hranic - mravních, geografických a možná i fyzických, protože hrát venku bývá náročnější než v sále s vyladěnou akustikou a klimatizací," říká herečka, která kromě Lady Macbeth bude hrát i Lady Macduff.  Česko-slovenskou inscenaci bude režírovat Ondrej Spišák.

Foto: Viktor Kronbauer
Čtěte také:
Hilský: Umravňovat Shakespeara je velmi nemravné
Britové už vědí, jak Shakespeare vypadal a že byl fešák

Poprvé bude v Praze uvedena hra Antonius a Kleopatra, nastudovaná loni v Bratislavě ve slovensko-českém obsazení.

Program počítá s reprízami her Bouře s Janem Třískou, Jak se vám líbí a Komedie omylů. Ta se letos představí opět ve dvojí verzi - pražské a ostravské. Ve Zvolenu bude uveden ještě Sen noci svatojánské.

Hostem přehlídky bude British Shakespeare Company, jehož členové uvedou ve druhé polovině srpna na Pražském hradě komedii Sen noci svatojánské a milostnou šarádu Mnoho povyku pro nic.

 

Právě se děje

Další zprávy