Myšlenky Suttnerové jsou stále živé

RiK, ČTK
10. 11. 2005 10:16
Praha - Odkaz první nositelky Nobelovy ceny za mír Berthy Suttnerové je tématem mezinárodní konference, která se bude o víkendu konat v sídle Senátu.

Pořádají ji Společnost Berthy Suttnerové Praha a České mírové fórum ke 100. výročí udělení Nobelovy ceny míru této spisovatelce, která patřila mezi přední osobností celosvětového mírového hnutí.

Na mezinárodní konferenci "Význam myšlenek Berty Suttnerové pro současnost" slíbila svou účast rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková. Z USA přijede prezidentka Světového mírového hnutí Cora Weissová.

Hraběnka Bertha Felicie Sophie Kinská se narodila roku 1843 v Praze. Po sňatku s dolnorakouským baronem Arthurem Suttnerem prožila devět let v Gruzii, a to i v době rusko-turecké války. S mírovým hnutím se seznámila v Paříži, kde se také seznámila s Alfredem Nobelem, jehož se stala sekretářkou nejprve sektetářkou, později, po jejím odchodu na Kavkaz, přátelství. Napsala čtyři desítky knih, z nichž román s názvem Odzbrojte!, ve kterém popsala krutost a nesmyslnost válek, byl přeložen do 12 jazyků. Jeho ohlas změnil spisovatelčin život.

V roce 1891 založila Suttnerová Rakouskou společnost míru. Zemřela v červnu 1914, týden před sarajevským atentátem, který odstartoval první světovou válku. Urna s jejím popelem je uložena v německém městě Gotha. Rakušanka Bertha Suttnerová, která nikdy nezapomněla češtinu, přispívala do pražského časopisu a měla v Čechách řadu přátel.

Suttnerové byla věnována také výstava s názvem Život pro mír, kterou mohli zájemci navštívit v říjnu v Pedagogickém muzeu Jana Amose Komenského.

Více informací informací o Bertě Suttnerové naleznete zde.

 

 

Právě se děje

Další zprávy