Muzeum vystavuje Výkřik od Muncha. Majitele neprozradí

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 10. 2012 11:32
Muzeum moderního umění majitele obrazu za 2,3 miliardy neprozradilo
Foto: Reuters

New York - Newyorské Muzeum moderního umění (MoMA) od 25. října na půl roku vystavilo známý obraz Výkřik z roku 1895 od norského malíře Edvarda Muncha. Jde o jednu ze čtyř verzí díla a jedinou, která se nachází mimo Norsko. Obraz vystavený v New Yorku letos na jaře koupil záhadný kupec za 120 milionů dolarů (kolem 2,3 miliardy korun) a muzeu jej zapůjčil. Pracovníci MoMA jeho identitu neprozradili ani při představení Munchova díla pro novináře.

Na výstavě tak je k vidění i několik malířových dřevorytů a litografií i dva další obrazy, a to Bouře a Melancholie.
Munch mezi lety 1893 až 1910 namaloval čtyři verze svého nejslavnějšího obrazu. Tři se nacházejí v norských muzeích a do zahraničí se nepodívaly léta. Verze, která je do 29. dubna vystavena v New Yorku, je jedinou v soukromých rukou. "Pro naše návštěvníky je to neuvěřitelná příležitost vidět něco, co je jinak těžko k vidění," řekl již dříve ředitel Muzea moderního umění Glenn Lowry.

Foto: Reuters

Munchův pastel se letos v červenci prodal na aukci v síni Sotheby's v New Yorku. Částka 120 milionů dolarů je vůbec největší, jakou kdy kdo za obraz zaplatil. V médiích se později objevily spekulace, že novým majitelem díla je americký miliardář Leon Black, který stojí v čele kapitálového fondu Apollo Management. Black je členem správní rady Metropolitního muzea umění.

Norský expresionista Munch se na plátně snažil zachytit ztrápenou duši moderního člověka. "Šel jsem po cestě se dvěma přáteli - začalo zapadat slunce - obloha náhle krvavě zrudla - zastavil jsem se, opřel jsem se o plot k smrti unaven - obloha nad modročerným fjordem plála šarlatem krve - moji přátelé šli dál a já tam zůstal stát chvějící se úzkostí - a cítil jsem, jak přírodu prostupuje silný, nekonečný výkřik," popsal autor okolnosti vzniku obrazu na jeho rámu.

Výkřik je označován za nejčastěji reprodukované dílo a mnozí experti ho považují za druhé nejznámější vyobrazení po Moně Lise Leonarda da Vinciho. Obraz ostatně někdy bývá označován za modernistickou Monu Lisu.

 

Právě se děje

Další zprávy