Muzeum umění Olomouc zakoupilo do sbírek Vasarelyho plastiku

ČTK ČTK
7. 5. 2021 10:37
Muzeum umění v Olomouci zakoupilo prostorově výraznou trojrozměrnou plastiku světoznámého maďarsko-francouzského výtvarníka Victora Vasarelyho nazvanou Diamant. Získalo ji od soukromého sběratele se souhlasem Vasarelyho francouzské nadace.

Muzeum již vlastní 33 autorových grafik, jeden obraz, tapiserii vyrobenou v královské manufaktuře Aubusson nebo dva a půl metru vysokou plastiku. Je jedinou státní institucí v zemi disponující tak početným a průřezovým souborem děl průkopníka op-artu, který žil v letech 1906 až 1997.

"Plastika Diamant je součástí akvizičního programu Muzea umění v Olomouci koncipovaného s ohledem na přípravu expozice Středoevropského fóra, kde by tato atraktivní plastika sehrávala dominantní roli nejen svým rozměrem, ale především svojí originalitou a výtvarnou kvalitou," říká Gina Renotièrová, která je zástupkyní ředitele olomoucké instituce a také ji reprezentuje na jednáních s Pierrem Vasarelym, jediným vlastníkem a správcem autorských práv svého dědečka Victora. Cenu nové akvizice Renotièrová nezveřejnila.

Proslulý malíř, kreslíř, grafik, sochař a autor mnoha děl užitého umění i architektonických prací umístěných po Evropě je považován za otce op-artu, jednoho ze zásadních uměleckých směrů druhé poloviny 20. století.

Díla maďarsko-francouzského výtvarníka Victora Vasarelyho obdivují návštěvníci významných světových muzeí a galerií včetně britské Tate nebo muzeí v San Francisku a Bostonu. V Česku největší sbírku jeho prací vlastní právě Muzeum umění Olomouc, které od roku 2006 systematicky doplňuje kolekce pro plánovanou expozici Středoevropského fóra.

V prosinci 2015 zakoupilo sérii 33 grafických listů, které představují Vasarelyho tvorbu v pěti desetiletích. O rok dříve sbírky rozšířil autorův obraz Terek z roku 1951 a dva půl metru velká tapiserie Harmas z roku 1966. Muzeum o ně usilovalo sedm let.

Před třemi lety do sbírek přibyla ještě téměř dva a půl metru vysoká plastika nazvaná TER-F2.

Vasarelyho díla představila výstava na přelomu let 2007 a 2008. Čítala zhruba 80 obrazů, grafik, soch či velkoplošných tapiserií zapůjčených z maďarské Pécsi a měla mimořádný ohlas. Zhlédlo ji bezmála 20 tisíc lidí, čímž se zařadila mezi nejúspěšnější projekty muzea. Šlo o první profilovou prezentaci Vasarelyho tvorby v Česku po roce 1989.

 

Právě se děje

Další zprávy