Staněk vyhlásil výběrové řízení, nového ředitele olomouckého muzea chce do listopadu

ČTK ČTK
3. 7. 2019 13:47
Ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk ve středu vyhlásil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc. Učinil tak zhruba půltřetího měsíce poté, co odvolal předešlého ředitele Michala Soukupa a podal na něj trestní oznámení kvůli hospodaření instituce. Podle zaměstnanců muzea je však Soukupovo odvolání neplatné. Proto za předčasný považují také konkurz na jeho místo.
Ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk.
Ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. | Foto: ČTK

Dnes ministerstvo kultury informovalo, že do výběrového řízení na post ředitele nebo ředitelky olomouckého muzea umění se může přihlásit člověk s vysokoškolským vzděláním, který doloží tři roky praxe v řídící funkci a občanskou bezúhonnost. Také musí předložit koncepci Muzea umění Olomouc na léta 2019 až 2025.

Odvolaný ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup.
Odvolaný ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup. | Foto: ČTK

"Přednost bude dávána osobnosti se znalostmi v oblasti muzeí a galerií, oborové legislativy a státní kulturní politiky. Uchazeč se musí orientovat v profesním etickém kodexu ICOM a mít přehled o fungování veřejné správy a kultury obecně, ideálně s praxí s řízením velké kulturní instituce," napsal úřad.

"Naším cílem je vybrat do čela muzea zkušenou a respektovanou osobnost s jasnou kulturní vizí do budoucna, s manažerskými schopnostmi a zájmem čestně a hospodárně řídit tuto významnou instituci," doplňuje Antonín Staněk.

Podle jeho představ by nový ředitel, který bude mít šestileté funkční období, měl nastoupit v listopadu. Zatím byl vedením olomouckého muzea po odvolání Michala Soukupa pověřen Ondřej Zatloukal.

Zástupci muzea však trvají na tom, že jejich ředitelem zůstává Soukup. Podle nich je odvolání neplatné, neboť ministrovo rozhodnutí z 18. dubna si Soukup nepřevzal osobně - dosud je na nemocenské.

Muzeum se odvolává na právní výklad. "Odvolání ředitele Muzea umění Olomouc považujeme za neplatné pro nesplnění zákonem požadovaných náležitostí. Pan Soukup je tedy nadále ředitelem muzea a konání výběrového řízení máme za předčasné," vysvětluje mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Zástupci ministerstva již dříve kontrovali, že Soukupovo odvolání nabylo účinnosti. "Odvolání ředitele Muzea umění Michala Soukupa bylo řádně odesláno prostřednictvím poštovních služeb a v případě, že si jej pan Soukup nepřevezme, nastává i tak po deseti dnech účinek doručení, a tudíž nabytí účinnosti," sdělila mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl.

Michala Soukupa ministr kultury odvolal z funkce ve stejný den jako ředitele Národní galerie. Na jejího nového šéfa bude výběrové řízení vypsáno, teprve až se odborná veřejnost shodne na podmínkách, řekl Antonín Staněk už dříve.

Způsob odvolání obou ředitelů muzeí vyvolal u odborné veřejnosti kritiku. Petice zřízená na stránkách Nekulturníministr.cz nasbírala přes 10 tisíc podpisů za Staňkovo odvolání. Ministr nakonec podal demisi, tu ale nepřijal prezident Miloš Zeman.

ČSSD na Staňkově odchodu trvá a prosadila, že premiér za ANO Andrej Babiš koncem května poslal na Hrad žádost o Staňkovo odvolání. O tom však prezident ani po více než měsíci nerozhodl. Tento čtvrtek bude o situaci jednat s Babišem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.

Staňka, který podle Hamáčka už není schopen zklidnit situaci ve svém resortu, chtějí sociální demokraté vyměnit za svého místopředsedu Michala Šmardu. Prezident ale s výměnou otálí. Chce počkat, jak dopadnou trestní oznámení, která Staněk podal na Fajta, Michala Soukupa i jeho předchůdce v čele olomouckého muzea Pavla Zatloukala.

Sociální demokraté tvrdí, že mají právo rozhodovat o svém zástupci v kabinetu, a kvůli sporu o Staňka zvažují další účast v koalici s ANO.

Ústavní právníci a politologové soudí, že prezident měl o návrhu premiéra na odvolání rozhodnout bez zbytečného odkladu, což neučinil. Zeman argumentuje tím, že ústava mu nedává žádnou lhůtu, dokdy má rozhodnout.

 

Právě se děje

Další zprávy