Španělská muzea začnou návštěvníkům měřit teplotu, brožury nahradí aplikace

Kultura AFP, Kultura
14. 5. 2020 10:28
Nejnavštěvovanější španělské Muzeum královny Sofie zeje prázdnotou a na nejvyhledávanější zdejší obraz, protiválečnou Guernicu od Pabla Picassa, dohlíží jen restaurátor.
Muzeum královny Sofie v Madridu ročně navštíví 4,4 milionu lidí.
Muzeum královny Sofie v Madridu ročně navštíví 4,4 milionu lidí. | Foto: Shutterstock

Jak píše agentura AFP, také Muzeum královny Sofie, sídlící v někdejší nemocnici v Madridu, je od půlky března uzavřené kvůli zákazu vycházení v souvislosti s šířením koronaviru. Teď když španělská vláda chystá uvolnění, se muzeum pozvolna připravuje na to, že za několik týdnů znovu otevře. Lidé ale budou muset dodržovat přísné hygienické podmínky.

Muzeum čítající několik pater hodlá návštěvníky provádět jedním směrem po okružní trase, aby si vzájemně nekřížili cestu. Kamery budou lidem snímat teplotu a v prostoru přibudou automaty s dezinfekčními gely. Muzeum také přestane rozdávat papírové mapky a brožury, které nahradí aplikace do smartphonu.

"Nebude tu nic, čeho by se lidé mohli dotknout," avizuje ředitel Manuel Borja-Villel. Podle něj může lidem návštěva muzea po týdnech, které strávili v karanténě, pomoct k návratu do společenského života a "ukázat jim, že není třeba bát se druhých", jak říká.

Muzeum královny Sofie vloni navštívilo 4,4 milionu lidí, z toho polovina turistů. Letos management kvůli zákazu cestování očekává třicetiprocentní pokles tržeb.

Španělská vláda nadto nařídila muzeím, aby omezila kapacitu na třetinu, a pomohla tak dodržet dvoumetrové rozestupy mezi lidmi.

Podle ředitele Borji-Villela budou světové výtvarné instituce obecně muset změnit strategii. "Velké" výstavy, které v omezeném čase navštíví davy lidí, budou zřejmě nahrazeny dlouhodobějšími prohlídkami.

Muzeum královny Sofie patří spolu s Pradem a Muzeem Thyssenů-Bornemiszů ke třem nejnavštěvovanějším výtvarným institucím v hlavním městě Španělska, někdy se jim přezdívá Zlatý trojúhelník umění. Museo del Prado, v jehož sbírkách se nacházejí díla tamních mistrů El Greca, Diega Velázqueze nebo Francisca Goyi, letos podle mluvčího očekává pokles tržeb o 70 procent.

Zhruba 60 procent návštěvníků Prada tvoří turisté, nejčastěji z USA, vypočítává mluvčí Prada Carlos Chaguaceda.

Prado už kvůli koronaviru muselo přesunout všechny dočasné výstavy plánované na letošek. Mimo jiné by nebylo schopné zajistit včas výpůjčky, které jsou závislé na otevřených hranicích a letecké dopravě.

V Muzeu Thyssenů-Bornemiszů zase pandemie "urychlila digitální transformaci", jak říká ředitel Evelio Acevedo. V průběhu nouzového stavu muzeum zveřejňovalo díla ze svých sbírek on-line. Na síti nabídlo například virtuální prohlídku dočasné výstavy Rembrandtových portrétů s komentářem kurátorů. Výstava, která začala v únoru, měla původně trvat do 24. května, nakonec bude zřejmě prodloužena do konce srpna.

Ani on-line obsah nevyváží zhruba šedesátiprocentní propad v tržbách, který Muzeum Thyssenů-Bornemiszů očekává. "Mohl by ale nastartovat proces transformace, který potrvá roky," dodává ředitel galerie pro agenturu AFP.

 

Právě se děje

Další zprávy