Muzeum českého kubismu U Černé Matky Boží končí

Kultura Kultura
15. 8. 2012 7:05
Expozice se přesune do větších prostor Veletržního paláce

Praha - Už jen do neděle 2. září 2012 bude možné navštívit expozici kubismu zaměřenou na jeho nejvýznamnější období v českých zemích. Právě v daný den totiž ukončí svou činnost muzeum v domě U Černé Matky Boží v Praze.

Rozsahem nevelká, ale pojetím a kvalitou děl významná expozice Národní galerie v Praze je rozložená do tří pater domu architekta Josefa Gočára postaveného počátkem druhého desetiletí devatenáctého století. Jeden z příkladů kubistické architektury tedy posledním měsícem naposledy představuje české malíře, sochaře, architekty a designéry a jejich snahu vyrovnat se v letech 1910-1919 s tehdy aktuálními proudy světového umění.

Foto: Josef Čapek

Obrazy Bohumila Kubišty, Emila Filly, Josefa Čapka, Antonína Procházky, Václava Špály či Vincence Beneše, plastiky Otto Gutfreunda, nábytek z dílny Pavla Janáka a Vlastislava Hofmana, knižní grafika Vratislava Hugo Brunnera a dalších, architektonické modely a dokumentace slavných staveb české kubistické architektury spolu s četnými ukázkami užitého umění budou ještě tři týdny k vidění v jedinečném prostředí jedné z nejznámějších kubistických staveb v Čechách.

V budoucnosti hodlá Národní galerie v Praze soustředit stálou expozici českého umění dvacátého století do Veletržního paláce. Jeho rozlehlé prostory umožňují lepší využití sbírkových fondů a vystavení většího množství uměleckých děl včetně obrazů a soch českého kubismu.

Dům U Černé Matky Boží, který není v majetku Národní galerie, bude i nadále sloužit pro výstavní účely, ovšem už nikoliv v režii této instituce.

 

Právě se děje

Další zprávy