Můžeme si hrát si s Nabokovem jako s Rubikovou kostkou

Kultura ČTK Kultura, ČTK, Red Kul
1. 12. 2009 10:14
V Rusku vychází nedokončený román The Original of Laura

Petrohrad - Na pultech ruských knihkupectví se v úterý objevil poslední, nedokončený román rusko-amerického spisovatele Vladimira Nabokova The Original of Laura.  K mání je ve dvou verzích - víc než 30 let poté, co jeho autor požádal, aby byl po jeho smrti spálen.

Ruský emigrant a autor Lolity  napsal román na kartotékových kartičkách v posledních letech svého života 1975-77. Požádal ale svoji ženu a syna, aby kartičky po jeho smrti spálili.  Rozhodnutí Dmitrije Nabokova vydat knihu navzdory otcovu přání  tak vyvolalo v literárních kruzích kontroverzní názory.

Jedni soudí, že „dnes, kdy se každé slovo Nabokova váží zlatem, je tato kniha jako kdybychom našli poklad", opačné hlasy kritizují, že syn nerespektoval otcovo přání. Dmitrij  napsal v předmluvě, že jeho otec by nebyl proti tomuto kroku.

"Je to docela pochopitelné, že pro Dmitrije by bylo velmi těžké spálit něco, co napsal svou rukou jeho otec. Já jsem osobně velmi rád, že Nabokovův syn se rozhodl dílo svého otce zveřejnit. Udělal to teď také kvůli svému vysokému věku, je mu 75 let," říká Taťjana Ponomarjovová, ředitelka Nabokovova muzea v Petrohradě, kde byly obě verze románu představeny.

Jedna obsahuje kopie anglicky psaných kartotékových kartiček. Druhá rusky psaná má konvenční textovou podobu.

"Máme jedinečnou příležitost hrát si s Nabokovem jako s Rubikovou kostkou. Můžeme se pokusit sami rozhodnout, jak se děj bude vyvíjet," komentuje nedokončený román expert na Nabokova z Petrohradské univerzity Valerij Timofejev.

Hlavní postavou je profesor Filip Wilde, velmi tlustý a nehezký člověk, vynikající neurolog, který zbohatl a oženil se s štíhlou krasavicí, která ho s kdekým podvádí. Proto - a možná kvůli něčemu jinému - začíná pomýšlet na sebevraždu. Nepřál si ale opravdovou smrt, ale hru na smrt.

Nedokončená kniha může být frustrující pro čtenáře uvyklé na vytříbený Nabokovův sloh;  autor patřil k nejlepším stylistům anglicky psané literatury.  "Není to román. Je to zápletka všech zápletek - a z toho hlediska je to velmi zajímavé," říká k tomu literární historik Boris Averin.

Nabokov i s rodinou utekl před chaosem ruské občanské války. Žil nejprve v Evropě a v roce 1940 odjel do USA. O pět let později se stal americkým občanem, ale v roce 1961 po úspěchu Lolity se vrátil do Evropy. Usadil se ve švýcarském Montreux, kde také zemřel.

 

Právě se děje

Další zprávy