Muzea a galerie otevřely. Lidé přišli na Sluneční krále, na Rembrandta stáli frontu

Muzea a galerie otevřely. Lidé přišli na Sluneční krále, na Rembrandta stáli frontu
Na snímku lidé v pražském paláci Kinských čekají ve frontě, než budou vpuštěni na výstavu Rembrandt: Portrét člověka.
Návštěvníci si ve čtvrtek po zmírnění opatření proti šíření nového typu koronaviru prohlédli výstavu Rembrandt: Portrét člověka v pražské Národní galerii.
Návštěvníci si ve čtvrtek po zmírnění opatření proti šíření nového typu koronaviru prohlédli výstavu Rembrandt: Portrét člověka v pražské Národní galerii.
Návštěvníci si ve čtvrtek po zmírnění opatření proti šíření nového typu koronaviru prohlédli výstavu Rembrandt: Portrét člověka v pražské Národní galerii.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
3. 12. 2020 18:35
Už před zahájením otevírací doby čekali ve čtvrtek ráno lidé před palácem Kinských na Staroměstském náměstí, aby se mohli podívat na výstavu děl slavného malíře Rembrandta. Fronta vedla až na náměstí, řekla mluvčí pořádající Národní galerie. Ta však musela návštěvníky pouštět do budovy tak, aby na výstavě bylo najednou maximálně 40 lidí.

Vpodvečer mluvčí galerie Eva Sochorová doplnila, že lidé celý den ve frontě čekali maximálně 20 minut.

Národní galerie v paláci Kinských prodloužila otevírací dobu, na Rembrandta mohou lidé chodit mezi 9. a 21. hodinou. Ostatní výstavy a expozice galerie jsou otevřené v běžné otevírací době, což je úterý až neděle od 10 do 18 hodin, ve středu do 20 hodin. Vstupenky nelze rezervovat předem.

Ve čtvrtek své budovy otevřelo i Muzeum hlavního města Prahy. Zpřístupnilo Petřínskou rozhlednu, tamní bludiště, Prašnou bránu či obě mostecké věže. Od pátku se návštěvníkům otevře Zámecký areál Ctěnice, od soboty bude přístupný i dům U Zlatého prstenu a Müllerova či Rothmayerova vila. Podskalská celnice na Výtoni zůstává nadále uzavřena.

"Zájem o znovuotevřenou rozhlednu a bludiště je asi o polovinu větší, než tomu bylo po jarní pandemii. Dnes byl navíc krásný den, poprvé nasněžilo a návštěvníci si to na vánočně vyzdobené Petřínské rozhledně evidentně užívali," říká Martina Hoffmanová z muzea. "Poměr návštěvníků rozhledny a bludiště zůstává stále stejný, přibližně 75 procent připadá na rozhlednu, zbytek na bludiště," doplňuje.

Podle Hoffmanové lidé dnes hojně využívali také možnost navštívit obě věže u Karlova mostu. "Nejspíš sehrál roli i čerstvě napadaný sníh a s ním i krásné pohledy na Prahu a možnost pořízení hezkých fotografií. Na Staroměstské mostecké věži bylo složení návštěvníků přibližně půl na půl Češi a cizinci," doplňuje mluvčí.

Do Národního muzea přišla od zahájení provozu v 10 hodin za prvních 40 minut asi stovka lidí, z toho polovina mířila na výstavu Sluneční králové.

Výstava archeologických nálezů ze starověkého Egypta je největším současným lákadlem muzea.

Návštěvníci si ve čtvrtek po zmírnění opatření proti šíření nového typu koronaviru prohlédli výstavu Sluneční králové v pražském Národním muzeu.
Návštěvníci si ve čtvrtek po zmírnění opatření proti šíření nového typu koronaviru prohlédli výstavu Sluneční králové v pražském Národním muzeu. | Foto: ČTK

"Zatím jsme v klidu, kapacity nejsou překročeny, děláme si analýzy, abychom dodrželi veškerá bezpečnostní opatření a zároveň se návštěvníci cítili dobře," říká Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

"Myslíme si, že takový testovací čas bude víkend, kdy návštěvníků chodí větší počet. Počkáme do neděle odpoledne a potom budeme případně přijímat další opatření, například prodlužovat návštěvní dobu nebo na část dne zavádět časové vstupenky," dodává Lukeš.

Dopoledne se také otevřela téměř sedmdesátimetrová vyhlídková věž Novoměstské radnice. V Galerii ve věži pokračují krátkodobé výstavy i stálá expozice nazvaná Historie Nového Města a Praha panoramatická.

Na pravé poledne na Novoměstské radnici naplánovali také znovuotevření Neviditelné výstavy, která návštěvníkům ukazuje svět nevidomých.

Postupně se zpřístupní také židovské památky. Židovské muzeum v Praze ve čtvrtek otevřelo Starý židovský hřbitov, Židovská obec v Praze zase Staronovou synagogu. Od 16. prosince se pak po rekonstrukci otevře i Španělská synagoga s novou expozicí o dějinách českých a moravských Židů v 19. a 20. století.

Ostatní památky bude Židovské muzeum Praha otevírat v závislosti na vývoji epidemiologické situace.

Také Galerie výtvarného umění v Ostravě ve čtvrtek otevřela své výstavy a kavárnu Alternativa Café v Domě umění. Lidé si zde prohlédli zejména výstavu Dělník je smrtelný, práce je živá.

V ostravské galerii si náštěvníci prohlédli výstavu nazvanou Dělník je smrtelný, práce je živá.
V ostravské galerii si náštěvníci prohlédli výstavu nazvanou Dělník je smrtelný, práce je živá. | Foto: ČTK

"Uvědomujeme si, že situace se může ze dne na den změnit, a proto v rámci programu nepřipravujeme nic technicky ani finančně náročného a neplánujeme akce, které by bylo komplikované rušit či přesouvat," říká mluvčí galerie Jana Malášek Šrubařová.

"Držíme se v opatrnějším režimu, který považujeme za zrealizovatelný, i kdyby došlo k nenadálému zhoršení situace a galerie se musela znovu uzavřít," doplňuje. Počet návštěvníků se také v Ostravě řídí podle tabulky protiepidemického systému PES, ve 3. stupni je možné využít 25 procent návštěvní kapacity v kombinaci s podmínkou jednoho člověka na 15 metrů čtverečních. 

Výstava Dělník je smrtelný, práce je živá představuje téma práce ve výtvarném umění od počátku 20. století do současnosti. Zastoupeni jsou nejen autoři již etablovaní, jako například Jan Zrzavý, Otto Gutfreund, Bohumil Kubišta, Adriena Šimotová nebo Stanislav Kolíbal, ale také střední a nejmladší generace.

Výstava začala krátce před říjnovým uzavřením galerií, končit měla počátkem ledna. "Podařilo se nám ale termín ukončení posunout a výstavu prodloužit. Končit bude 21. února," zdůrazňuje mluvčí.

Podle ní výstava ukazuje, jak se téma práce proměňovalo v závislosti na společenských a politických podmínkách. Vedle sebe tak návštěvníci uvidí kontrasty, které vzbuzují úsměv až strach, ale také přirozenou úctu. "Jedinečná Krajina s doly z cyklu Kruté země od André Fougerona, jež výstavu otevírá, je instalována vedle díla Jaromíra Schoře Před první směnou, které je poplatné své době a téma práce vlastně degraduje," ilustruje mluvčí ostravské galerie Jana Malášek Šrubařová.

 

Právě se děje

Další zprávy