Muž má sako z bankovek a slintá na knihy. Kdo je to? Donald Trump na vítězné karikatuře

ČTK ČTK
4. 7. 2017 14:54
V iránském Teheránu je pro veřejnost otevřená soutěžní výstava karikatur amerického prezidenta Donalda Trumpa. Cílem projektu pojmenovaného Trumpismus je podle organizátorů poukázat na jeho nemístné chování. Trumpismus má podle nich evokovat jiné ismy, například rasismus či nacismus.
Vlevo vítězná karikatura Donalda Trumpa. | Video: YouTube / Ruptly TV

V teheránském Domě karikatury dnes začala výstava děl ze soutěže o nejlepší karikaturu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zvítězila karikatura, na které má Trump sako z bankovek a slintá na knihy. Její autor Hádí Asadi dostal 1500 dolarů (asi 34 tisíc Kč). Výstava 1614 děl umělců z Íránu a dalších 74 zemí potrvá týden.

Cílem karikatury bylo poukázat na Trumpovu "touhu po penězích a válečné štváčství," řekl Hádí Asadi. "Chtěl jsem ukázat, jak Trump pošlapává symboly kultury," dodal.

Vystavena jsou i díla dvou Američanů. Dílo Roberta Jonese Claytona vyobrazuje Trumpa a Adolfa Hitlera na titulní straně amerického časopisu Time, který je oba zvolil osobností roku. Trump na karikatuře Hitlerovi říká "je to velká čest" a Hitler mu přitakává.

Ed Wexler naopak nakreslil Trumpa jak křičí "falešné zpravodajství", přičemž utíká před sněhovou koulí, na které je srp a kladivo, jež mají symbolizovat Trumpovy údajné vazby na Rusko.

Cílem soutěže, která nese název Trumpismus, bylo podle organizátorů poukázat na nemístné chování současného amerického prezidenta. Trumpismus má podle nich evokovat jiné ismy, napřiklad rasismus či nacismus. "Mnoho lidí si myslí, že Trump se podobá Hitlerovi. Pomlouvá média a uprchlíky," řekl Masúd Šodžáí Tabátabájí, jeden z organizátorů soutěže.

Organizátoři loni připravili soutěž na téma nejlepší karikatura holokaustu, kterou prý chtěli upozornit na dvojí normy uplatňované Západem v otázce svobody projevu. Zdůraznili však, že holokaust nezpochybňují.

 

Právě se děje

Další zprávy