Murakamiho nový román učí, jak zúčtovat s minulostí

Kultura Kultura
24. 4. 2013 8:08
Haruki Murakami vydal další literární hit. Co říkají první recenze?
Haruki Murakami
Haruki Murakami | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nový román spisovatele Haruki Murakamiho je v Japonsku obrovským hitem. Kniha dorazila na pulty knihkupectví 12. dubna těsně po půlnoci a provázely ji dlouhé fronty fanoušků před knihkupectvími.

370stránkový román, jehož název v překladu zní Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho roky putování (Shikisai wo Motanai Tazaki Tsukuru to Kare no Junrei no Toshi), vyšel tři roky po Murakamiho třídílném bestselleru 1Q84. Poslední díl trilogie vyjde v českém překladu 1. září 2013.

Mluvčí vydavatele Bungeishunju oznámil, že se během první tří dnů se prodalo téměř 350 tisíc kopií. Původně měl nakladatel připraveno půl milionu kusů, ale brzy zajistil dalších 300 tisíc, a to kvůli tisícům předobjednávek na japonském Amazonu, aniž by o knize bylo cokoli známo. V květnu by měly dorazit další kopie a celkově by se mělo dostat do prodeje milion výtisků.

Foto: Aktuálně.cz

První recenze

Jednu z prvních recenzí zveřejnil Chiaki Yoshimura na japonské stránce The Asahi Shimbum. Je však spíše popisem děje. Dozvíme se, že kniha má podobně působivý začátek jako tři romány ze začátku spisovatelovi kariéry, které se dostaly do knihkupectvích mezi lety 1979 až 1982. „Od června druhého ročníku na vysoké škole do ledna dalšího roku myslel Cukuru Tazaki většinou na smrt," začíná svůj román Murakami.

Přátelé hlavního hrdinu před lety opustili a on se cítí psychicky trvale poznamenán. Zamiluje se do jedné ženy, ale když jí své city vyjeví, řekne mu, že se nejdříve musí vypořádat se svou minulostí. Cukura to dovede k cestě, která by měla poskytnout odpovědi. A jestliže román 1Q84 nabízel drsné a silné charaktery jako byly vrah nebo guru, nová kniha je postrádá. Recenzent však dodává: „Ale cítím s Tazakim, jak se snaží překovat citové trauma, které utrpěl v minulost, aby se mohl vrátit zpátky do života."

Profesor literární kritiky Atsushi Sasaki ve své kritice kromě poměrně dlouhého popisu příběhu píše, že Murakami v jednom interview řekl, že po napsání prvních řádků pokračoval, aniž by měl jasnou představu, jak se příběh vyvine. I přes to podle Sasakiho román působí, že metodicky směřuje k závěru. Text uzavírá zamyšlením, že naše minulost stále někde existuje a že musíme mít odvahu jí čelit, i když je toto setkání naplněno bolestí a smutkem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Murakamiho knihy v českých překladech

Roku 1987 vyšel Murakamiho román Norské dřevo (česky 2002), který sice nezískal literární ocenění, ale překonal všechny rekordy, protože jen v Japonsku se knihy prodalo více než čtyři miliony výtisků. V Česku kniha vyšla ve třech vydáních a celkem se jí prodalo 50 tisíc kusů. Podle knihy také vznikl stejnojmenný film, který v našich kinech běžel v únoru 2001.

Podobný úspěch měly další jeho práce: Na jih od hranic, na západ od slunce (1992, česky 2004) nebo Sputnik, má láska (1999, česky 2009). Roku 2003 vydal román Kafka na pobřeží, česky kniha vyšla v roce 2006, kdy si Murakami přijel do Prahy pro literární Cenu Franze Kafky. Česky vyšla také o rok později próza Afterdark a v roce 2010 i autorovy zápisky O čem mluvím, když mluvím o běhání.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy