Munchův Křik se může prodat až za 1,5 miliardy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 2. 2012 16:27
Sotheby's nabídne jedinou kopii v soukromých rukou
Foto: Reuters

New York - Jediná kopie slavného obrazu norského malíře Edvarda Muncha Křik držená v soukromých rukou půjde do dražby. Oznámila to aukční síň Sotheby's, která odhaduje, že by dílo mohlo být prodáno za více než 80 milionů dolarů (1,5 miliardy korun). Aukce se uskuteční 2. května v New Yorku.

Dílo vlastní norský obchodník Petter Olsen, jehož otec Thomas byl přítelem, sousedem a příznivcem Muncha, informovala aukční síň.

Podle viceprezidenta společnosti Sotheby's a šéfa newyorského oddělení pro impresionismus a moderní umění je Křik jedním z nejvýznamnějších uměleckých děl držených v soukromých rukou.

"Vzhledem k tomu, jak ojediněle se dostávají skutečné ikony na trh, je velmi složité předpovědět prodejní cenu Křiku," vysvětlil. "S ohledem na nedávné úspěchy při aukcích výjimečných předmětů v Sotheby's, by ale mohla přesáhnout i 80 milionů dolarů," prohlásil.

Podle současného majitele Olsena by měl zisk z prodeje jít na výstavbu nového muzea, centra umění a hotelu na jeho farmě v Norsku.

Známé dílo pochází z roku 1895 a bylo vytvořeno ve čtyřech kopiích. Pouze tato jediná je stále v soukromých rukou. Křik patří k nejznámějším obrazům malíře a grafika Edvarda Muncha, který se narodil v roce 1863 a patří k hlavním představitelům expresionismu. Ústředním tématem jeho děl je člověk s pocity úzkosti a prázdnoty. Melancholie a ohrožení dýchají i z jeho krajinomaleb. Dalším známým obrazem je Madona, která spolu s Křikem patří do cyklu Vlys života, poémy o životě, lásce a smrti.

Umělec, který zemřel v roce 1944, vytvořil kolem 1100 maleb, 18.000 grafických listů, 4500 kreseb a akvarelů a šest soch. Své rozsáhlé dílo odkázal Oslu.

 

Právě se děje

Další zprávy