Munchův Křik může kupce stát 100 milionů dolarů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 5. 2012 12:57
Pastel s převažující modrou draží Sotheby's
Foto: Reuters

New York, Praha - Obraz norského expresionisty Edvarda Muncha Křik bude 2. května dražit aukční síň Sotheby's. Experti tvrdí, že jeho cena přesáhne 80 milionů dolarů (téměř 1,5 miliardy korun). Sázková kancelář Ladbrokes je dokonce přesvědčena, že se pastel prodá za více než 106 milionů dolarů (1,98 miliardy korun), což je rekord za obraz prodaný v aukci, který od května 2010 drží Pablo Picasso s aktem Nahá v sochařském ateliéru.

Dražený pastel, na němž převažuje modrá barva, je jednou ze čtyř verzí Křiku (norsky Skrik) a jedinou, která je v soukromých rukou. Další dvě verze patří Munchově muzeu v Oslu a ta nejvýznamnější je vystavena v Národní galerii v norské metropoli.

Podle předpokladů skončí Křik v Rusku či v Asii, mezi potenciálními kupci jsou ruský miliardář Roman Abramovič či velká sběratelka umění katarská princezna Šajcha Majása, jedna z 13 dcer katarského emíra šajcha Hamada bin Chalífy Sáního. Spekuluje se ale i o západních zájemcích, jako je americký kosmetický magnát Ronald Lauder. Stávající vlastník obrazu, norský finančník Petter Olsen, by si přál, aby obraz koupilo Muzeum moderního umění v New Yorku (MoMA).

"Žil jsem s tímto dílem celý život a jeho síla a energie postupem času ještě vzrostly. Teď ale cítím, že přišla chvíle dát zbytku světa šanci vlastnit a ocenit tuto pozoruhodnou práci," prohlásil Olsen, který pochází z bohaté loďařské rodiny a jeho otec Thomas byl Munchovým přítelem a podporovatelem.

Peníze z prodeje půjdou do centra

Olsenův otec dílo, vytvořené v roce 1895, koupil s cílem zvýšit umělcovo renomé v zahraničí. "V souladu s touto tradicí bude zisk z prodeje použit na zřízení nového muzea, uměleckého centra a hotelu na mé farmě Ramme Gaard ve Hvitstenu v Norsku. To bude otevřeno příští rok u příležitosti 150. výročí narození Edvarda Muncha (1863-1944) a bude zasvěceno umělcově práci a času strávenému na tomto místě," řekl Petter Olsen. Podle plánu bude zrenovován zdejší Munchův ateliér i dům, v němž budou hosté ubytováváni.

Foto: Reuters

Dvě verze Munchova Křiku jsou olejomalby, další dvě jsou pastely. V posledních letech se veřejně vystavené verze staly opakovaně obětí krádeže. V roce 1994 byl ukraden obraz Křik z Národní galerie v Oslu, ještě téhož roku byl ale nalezen a znovu se tam vrátil. O deset let později si maskovaní ozbrojení lupiči odnesli za bílého dne jednu z verzí Výkřiku visící v Munchově muzeu. Také tu však později policie našla a v roce 2008 mohl být obraz opět vystaven.

Kurátor norského Národního muzea umění, architektury a designu Öystein Ustvedt uvedl, že dílo získalo slávu především proto, že jeho tématem je "moderní úzkost" a v širší perspektivě základní lidské emoce. "Domnívám se, že poválečný existencionalismus obrazu pomohl, aby se stal ikonou moderního umění. Je to také obraz, který je velmi snadné poznat, kopírovat, napodobovat či parodovat," řekl Ustvedt.

Zájem má zhruba desítka kupců

"V době obrovského zájmu kritiků o tohoto umělce a blížícího se sto padesáté výročí Munchova narození je letošní jaro zvlášť vhodnou dobou uvést Křik na trh. Pro sběratele a instituce je to bezprecedentní příležitost získat tak vlivné umělecké dílo," podotkl Simon Shaw, šéf oddělení impresionistického a moderního umění aukční síně Sotheby's v New Yorku.

Podle experta Sotheby's Philipa Hooka se o kupci rozhodne mezi zhruba desítkou zájemců. Na základě jeho teorie sběratelé obvykle nejsou ochotni utratit za jednotlivé umělecké dílo víc než jedno procento svého čistého jmění. To znamená, že dražiteli budou lidé s majetkem osm miliard dolarů a víc.

Sázková kancelář Ladbrokes ohodnotila kurzem 6:4, že dílo, které je údajně nejčastěji reprodukovaným a parodovaným moderním obrazem na světě, překoná rekordní hodnotu Picassova aktu. Podle bookmakerů je dokonce šance 3:1, že se cena díla vyšplhá k 200 milionům dolarů (3,7 miliardy korun). Budoucím domovem obrazu bude s největší pravděpodobností Rusko (5:2), kurz 3:1 je na investora z Asie.

Edvard Munch, který zemřel v roce 1944, vytvořil kolem 1100 maleb, 18.000 grafických listů, 4500 kreseb a akvarelů a šest soch. Své rozsáhlé dílo odkázal Oslu.

 

Právě se děje

Další zprávy