Muchova epopej se přes protesty začne v pondělí balit

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 7. 2010 21:28
Přesun do Veletržního paláce může trvat do 21. srpna
Foto: http://epopej.cz/

Moravský Krumlov - Slovanská epopej Alfonse Muchy má opustit Moravský Krumlov. Prvních pět děl bude v tamním zámku sejmuto a srolováno do speciálních cívek v pondělí 26. července.

Následně budou obrazy převezeny do Veletržního paláce v Praze, kde budou hned nainstalovány. Epopej tvoří celkem 20 děl. Jejich stěhování může trvat až do 21. srpna. S vedením Krumlova se na tom dohodli představitelé Galerie hlavního města Prahy.

Čtěte:
Krumlovu končí smlouva na epopej. Protest zřejmě nebyl

Cyklus 20 rozměrných pláten, který zobrazuje náměty ze slovanské historie, je na moravskokrumlovském zámku více než 45 let. Praha smlouvu o zápůjčce už několikrát prodloužila.

V solidní kondici

"Rytířský sál, v němž je epopej umístěna, bude otevřen doslova do poslední chvíle. Lidé uvidí stěhovací práce. Jen budeme postupně snižovat vstupné," říká starosta Krumlova Jaroslav Mokrý, jenž za město v úterý oficiálně podepsal protokol o předání epopeje galerii.

Foto: Aktuálně.cz

Ještě před tím si dílo důkladně prohlédli restaurátoři. Orazy jsou prý "v solidní kondici, až na některé drobné oděrky". Mělo by je odstranit retušování.

Přestěhování díla by nyní mohl zastavit jen soud. O předběžné opatření v tomto duchu už podruhé požádala Muchova rodina, soud žádost opět zamítl. Rodina se proti rozhodnutí i tentokrát odvolá.

Zvažuje také podání žaloby, která by řešila, komu epopej patří. O dalším postupu jedná s potomky mecenáše, který epopej financoval. Podle vedení Prahy Muchova rodina nemá šanci se svými kroky uspět: epopej patří metropoli Praze a Muchova rodina a nadace s ní nemají nic společného.

Vnuk Alfonse Muchy John však tvrdí, že nikdy neexistovala dohoda, kterou by spolu uzavřely všechny tři strany - Crane, Mucha a Praha. Jediný dokument spolu podepsali pouze Crane a Mucha. Praha má prý v rukou pouze předávací protokoly.

Nesplnění podmínky

Podle právního zástupce Muchovy rodiny Tomáše Davida dohoda Muchy s mecenášem uvádí, že Crane zaplatí vytvoření Slovanské epopeje a pod podmínkou, že Praha pro ni vytvoří novou budovu, budou tato díla darována hlavnímu městu.

Foto: Aktuálně.cz

"Z důvodu nesplnění podmínky z té dohody vlastnictví Slovanské epopeje nikdy nepřešlo z pana Muchy na hlavní město Prahu," dodal.  Obvykle se uvádí, že Mucha dílo věnoval Praze v roce 1913. 

Odpůrcům stěhování vadí to, že dílo bude umístěno v provizoriu. Mucha totiž pro epopej žádal postavení speciálního výstavního pavilonu v Praze. Dosud ale vybudován nebyl.

V neděli se má v Krumlově uskutečnit protest proti stěhování epopeje. Budou ho pořádat studenti. Ti už natočli i video aměli pořádat happening minulý čtvrtek, kdy vypršela zápůjční smlouva. Před zámek ale nikdo nedorazil.

Na nové akci vystoupí pamětníci, kteří budou vzpomínat na události spojené s 50 lety pobytu Muchova slavného díla ve městě. Dostalo se do něj po druhé světové válce poškozené. Bylo tam pak zrestaurováno a vystaveno.

Zároveň s ppředáváním začala první jednání ohledně budoucnosti krumlovské expozice. Pražská galerie slibuje zapůjčení obrazů například od Mikoláše Alše nebo monumentálních děl Václava Brožíka s tím, že je v Rytířském sále nechá do příštího jara nainstalovat.

Ve hře je i jednání o pořízení přesných fotokopií některý obrazů z epopeje. "Zda do těchto projektů půjdeme, to teprve bude muset rozhodnout městské zastupitelstvo," dodal Mokrý.

Pro město je podle něj odvoz epopeje těžkou ztrátou. Zatím stále není jasné, zda si bude moci radnice dovolit i nadále provozovat zámeckou expozici. Očekává se, že odvoz díla způsobí značné finanční ztráty a krach některým krumlovským podnikatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy