Mrazivá legrace Roalda Dahla

Jan Jandourek
2. 3. 2006 0:00
Recenze - Roald Dahl může sloužit jako krystalická ukázka britského humoru. Tedy jeho (nej)černější části.

Nově vydaná povídková sbírka Příběhy nečekaných konců to potvrzuje. Není vůbec náhoda, že podle knihy (Tales of the Unexpected, originál poprvé 1948) vnikl v 70. a 80. letech televizní povídkový seriál (byl k vidění i u nás).

Čtenář má při četbě Dahla pocit, že děj před sebou přímo vidí. Má to spád, pointy jsou brilantní a překvapivé, postavy jsou přesně charakterizované.

Manžílci a hráčky

Není nic nevděčnějšího než psát o povídkové sbírce (částečně vyšly už před listopadem v knize Jedeadvacet polibků). Naštěstí u Dahla - aniž prozradíme ony jedinečné pointy - můžeme bez rizika popsat aspoň jeho svéráznou anatomii mezilidských vztahů.

Nejvíce si anglický spisovatel norského původu (1916-1990) smlsnul na partnerských vztazích. Manželé zde jsou většinou zakřiknutí mužíci tiše trpící pod knutou semetriky; jen někdy se zmohou na vzpouru. Pak to ovšem bývá vzpoura temná a krutá, jak už to u ponižovaných bývá.

Ženy tu zase bývají hráčky a intrikánky bažící po moci, přehlíživé a často jsou "důvodně podezřelé" z vražedných sklonů. Čtenář je však mnohdy chápe. Vždyť jejich mužské protějšky, to jsou zmínění manžílkové, a ne manželé. Pozorovatel sám má často  dojem, že ač by těm dámám měl někdo zakroutit krkem, na muže se tu pohromy snášejí právem.

Přebal knihy Příběhy nečekaných konců
Přebal knihy Příběhy nečekaných konců | Foto: Aktuálně.cz

Další kategorií lidí Dahlem s gustem popisovanou jsou ztroskotanci. Přecenili síly a neodhadli všechna rizika; ať jde o sázky, karetní hry nebo psychologické bitvy. Muž, který má na zádech obraz vytetovaný slavným malířem, člověk, který si nechá po smrti vyjmout mozek a nechá ho žít s pomocí přístrojů, obchodník se starožitnostmi, který se domnívá, že může vyzrát na zaostalé venkovany.

O nic se nepokoušet

Pokud z Příběhů plyne - kromě zjištění, že svět je nespravedlivý, absurdní, byť někdy pro pozorovatele zábavný - nějaké poučení, pak se především dozvíme, že není radno pouštět se do zápasu s mocnějším protivníkem. Tím může být muž, žena nebo třeba náhoda či osud.

Prostě, kdybyste se náhodou propadli do Dahlova literárního světa, nepokoušejte se ve vlastním zájmu nikomu pomstít ani na někoho vyzrát. Sice byste se nenudili, ale zcela jistě by to pro vás nedopadlo dobře.

A jen na okraj: tajemnost příběhů je poněkud posílena tím, že nám nebyl v tomto vydání nakladatelem dopřán obsah. Pravda, kniha je textem nacpána až nadoraz, což jistě mělo příznivý dopad na cenu, ale ta jedna strana navíc už by snad nikoho nezabila. I když u Dahla...

Roald Dahl: Příběhy nečekaných konců.  Z angličtiny přeložil Richard Müller. Vydal Volvox Globator, Praha 2005. 312 stran, náklad neuveden, cena 199 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy