Mozartovo výročí oslaví také Bratislava

ČTK, RiK
10. 1. 2006 11:00
Bratislava - Slovenské hlavní město se také připojí k oslavám 250. výročí narození  hudebního génia W. A. Mozarta.

Rakouské kulturní fórum připravilo dvě výstavy, které představí osobnost a život Mozarta. Vernisáže a koncert Mozartových operních árií se uskuteční ve čtvrtek v Mozartově síni rakouského velvyslanectví v centru Bratislavy.

"Výstava prezentuje na 60 panelech portréty Mozarta, jeho rodiny, přátel a spolupracovníků, fotografie míst, ulic a budov souvisejících s jeho životem a tvorbou. Jsou tam také ukázky z Mozartových listů, partitur, divadelních plakátů a podobně," sdělilo Rakouské kulturní fórum.

Výstavu s názvem Wolfgang Amadeus Mozart 1756-1791 připravila Mezinárodní nadace Mozarteum Salzburg ve spolupráci s rakouským ministerstvem zahraničí.

Mozart v Bratislavě vystupoval jako zázračné dítě ve svých šesti letech.

Ve stejný den bude zahájena i druhá výstava na téma Mozartovy stopy ve Vídni. Právě v rakouské metropoli strávil snad nejznámější hudební skladatel všech dob posledních deset let svého života a tam také vznikla většina jeho nejvýznamnějších děl.

Fórum připravilo i koncert sestavený z Mozartových operních árií. Klavírní trio Istropolis bude doprovázet sólisty Katarínu Krčmárovou a Rastislava Uhlára. Zaznějí árie a duety z oper Don Giovanni, Figarova svatba a Kouzelná flétna.

Od narození Mozarta uplyne letos 27. ledna 250 let. Letošek je proto v Rakousku vyhlášen Mozartovým rokem a slavit se bude v Salcburku, ve Vídni, ale také v Praze a v Brně.

 

Právě se děje

Další zprávy