Motivy z továren a garážových vrat. Fotograf Veselý vystavuje abstrakce

Motivy z továren a garážových vrat. Fotograf Veselý vystavuje abstrakce
Snímek z výstavy Plechová abstrakce.
Snímek z výstavy Plechová abstrakce.
Snímek z výstavy Plechová abstrakce.
Fotograf Martin Veselý.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 11. 2021 16:19
V Galerii U Přívozu, která se nachází v královéhradecké Studijní a vědecké knihovně, začala toto pondělí výstava fotografa Martina Veselého nazvaná Plechová abstrakce. Záměrem bylo netradičně propojit malbu s fotografií a vytvořit obrazy, jež mohou sloužit jako doplňky interiérů bytů a firem.

Držitel cen Czech Press Photo a Czech Nature Photo Veselý je už deset let fotoreportérem deníků Mladá fronta Dnes a Lidové noviny. Přehlídka 37 jeho snímků bude k vidění do 15. prosince vždy v odpoledních hodinách.

"Fotografováním plechů chci nevšedně ukázat všední objekty, které jsou lidmi takřka bez povšimnutí opomíjeny. Jedná se o propojení umění a výtvarné fotografie," vysvětluje autor, který fotí od konce minulého tisíciletí a posledních sedm let spolupracuje s Leteckou záchranou službou Královéhradeckého kraje.

Motivy nejčastěji nalézá na starých vratech garáží, železničních nádražích, v opuštěných továrnách či sběrných surovinách.

"Inspirací mi byl dědeček Ctibor Veselý, který mi otevřel oči a naučil mě hledat krásu v ošklivosti, vnímat více stíny, odrazy, detaily v objektech plechových, dřevěných a skleněných. Snažím se o zachycení pomíjivosti času a kouzlo okamžiku," doplňuje Veselý.

Na vystavených snímcích, respektive obrazech zarámovaných v ručně vyráběném korodovaném rámu, lze najít motivy krajin, vesmíru, zvířat, lidí, ale také odkazy na dávné kultury, například obrazce na planině Nazca. Výstava je prodejní.

 

Právě se děje

Další zprávy