Moravská galerie třemi výstavami připomíná zakladatele bienále Rajlicha

ČTK ČTK
29. 9. 2020 14:28
Třemi výstavami pod společným názvem Rajlich 100 připomíná Moravská galerie v Brně rozsáhlé dílo Jana Rajlicha staršího, zakladatele zdejšího bienále grafického designu.

Rajlich zemřel roku 2016 v 96 letech, letos v dubnu by se dožil stovky. Výstavy měly začít už na jaře, galerie je však posunula kvůli koronaviru. Až minulý týden také došlo na odhalení pamětní desky na domě rodiny v Jiráskově ulici.

Galerie získala podstatnou část Rajlichovy rozsáhlé pozůstalosti, kterou v posledních letech zpracovávala a digitalizovala. Výběr z autorových vlastních prací je nyní k vidění v Pražákově paláci.

"Z obrovské záplavy děl, která Jan Rajlich vytvořil, jsme se snažili vybrat opravdu důležité projekty," říká kurátorka Marta Sylvestrová. Ve výstavních síních jsou plakáty, piktografické systémy pro veřejný prostor, malby i méně známé návrhy televizní grafiky.

Rajlich byl nejen aktivní umělec a grafický designér, ale také zdatný organizátor, jehož věhlas sahal daleko za železnou oponu. Tuto část jeho osobnosti připomíná další výstava v Místodržitelském paláci. Ukazuje tvorbu účastníků brněnského bienále z let 1964 až 1992, kdy v jeho čele stál Jan Rajlich starší. Přehlídka rovněž nahlíží do zákulisí akce, třeba prostřednictvím listů z Rajlichovy "návštěvní knihy".

Třetí výstavu tvoří plakáty, které k Rajlichově nedožité stovce vytvořili přátelé a kolegové z celého světa. "Je dokladem toho, že zejména starší generace grafických designérů tvoří přátelskou komunitu," konstatuje Jan Rajlich mladší, který se sám věnuje grafickému designu a podílel se na přípravě výstav Moravské galerie.

Archiv Jana Rajlicha bude výhledově dostupný v jejím on-line katalogu. Aktuální trojici výstav doprovází také kritický rozbor Rajlichovy tvorby v česko-anglické kolektivní monografii.

Mezinárodní bienále grafického designu se letos nekoná, zejména kvůli rekonstrukci Uměleckoprůmyslového muzea. Tři výstavy věnované Rajlichovi tak mohou obvyklým návštěvníkům bienále ukrátit čekání na 29. ročník, který Moravská galerie uspořádá v roce 2022.

Výstavy sdružené pod hlavičkou Rajlich 100 potrvají do 28. února.

 

Právě se děje

Další zprávy