Monty Pythons se slétli na Svatý grál

Reuters, Hej
18. 10. 2006 14:00
Londýn - Členové skupiny Monty Python se sešli, aby navštívili londýnskou premiéru muzikálové verze jednoho ze svých nejslavnějších filmů.
Monty Python a Svatý grál
Monty Python a Svatý grál | Foto: Aktuálně.cz

Autorem hry napsané podle snímku Monty Python a Svatý grál z roku 1974 a pojmenované Spamalot je Eric Idle. Ten doufá, že se muzikálu v Londýně povede stejně dobře jako na Broadwayi, kde vydělával přes milion dolarů týdně a obdržel tři prestižní žánrové ceny Tony.

"Jsem trochu nervózní," přiznal navzdory tomu Idle doprovázený na premiéru Terrym Gilliamem, Terry Jonesem a Michaelem Palinem. John Cleese chyběl kvůli cestě do Austrálie; Graham Chapman zemřel v roce 1989.

Terry Gilliam v Karlových Varech
Terry Gilliam v Karlových Varech | Foto: IFF KV

Britští kritici se s jedinou výjimkou nad Spamalotem přímo rozplývají: "Bláznivě přiblblé a okouzlujícím způsobem radostné," píše Independent. "Maniakální, nevkusné, neoriginální, roztříštěné - a velmi vtipné," přizvukuje Daily Express.

Onou výjimkou je Guardian: "Své místo tu má i ironie, ale není jí tolik, aby vydržela na celý večer."

Eric Idle pracoval na divadelní verzi Svatého grálu tři roky. Než začal, musel získat souhlas od dalších čtyř žijících členů skupiny. Stejně jako na Broadwayi se tu v roli krále Artuše, shromažďujícího rytíře na cestu za Svatým grálem, objevil Tim Curry.

John Cleese
John Cleese | Foto: BBC

"Moc jsme se nevídali, protože Eric žije v Americe," říká o londýnském setkání kultovní skupiny Palin. "Ale je pořád velmi dobrý a vtipný společník. Znovu jsme se společně vrátili do mládí."

Terry Jones souhlasí: "Je to velmi emocionální okamžik. Doufám, že ten šok přežiju."

První prací Pythonů byl komediální seriál pro televizní síť BBC nazvaný Monty Pythonův létající cirkus; vysílal se po čtyři sezony v letech 1969 až1974 a má celkem 45 dílů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy