Monty Pythoni se opět sejdou ve filmu. Jako ufoni

ves
27. 1. 2012 16:30
Komedie Absolutely Anything bude hlavně animovaná
Foto: Bontonfilm

Los Angeles - Zbylí členové legendární britské komediální skupiny Monty Python se sejdou v novém filmu Absolutely Anything - frašce ve sci-fi žánru. Snímek bude ovšem z větší části počítačově animovaný a z Monty Pythonů se tak objeví jen jejich hlasy. Natáčení snímku s rozpočtem 15 - 20 milionů dolarů má začít v Británii během nadcházejících měsíců.

„Film nebude snímkem Monty Pythonů jako takovým, ale bude mít jejich ducha," říká Terry Jones, jenž má snímek režírovat. Spolu s ním se u přípravy sejdou John Cleese, Michael Palin a Terry Gilliam, kteří propůjčí hlasy klíčovým členům skupiny mimozemšťanů. Ti darují lidstvu zázračné schopnosti, které jim dovolí dělat „absolutně cokoliv" a s pobavením sledují chaos, který to způsobí na naší planetě.

Foto: Bontonfilm

Producenti se snaží přilákat dalšího přeživšího člena Monty Pythonů Erika Idleho. Svůj hlas do filmu, který bude kombinovat animaci a živé akce, propůjčí mimo jiné i americký komik Robin Williams, připadne mu role mluvícího psa.

Scénář k Absolutely Anything napsal Terry Jones s Gavinem Scottem, který má za sebou například práci na televizní minisérii Mlhy Avalonu natáčené v české koprodukci a nominované na EMMY. Scénář vznikal během posledních dvou desetiletí a jde prý o "klasickou frašku", kterou producent Mike Medavoy přirovnal k filmům s Růžovým panterem.

U Pythonů a informací, jež šíří, je nicméně třeba být opatrný. Britská komediální skupina (s americkým elementem v podobě animátora Terryho Gilliama) svým surreálným humorem a anarchistickým rozrušováním společenských tabu zrevolucionalizovala na konci šedesátých a začátku sedmdesátých let televizní produkci. Svůj svérázný humor pak z pořadu pořadem Monty Pythonův létající cirkus úspěšně přenesli do tří celovečerních filmů Monty Python a Svatý Grál (1974), Monty Python: Život Briana (1979) a Monty Python: Smysl života (1983).

Další plány na společné projekty brzdily osobní ambice i úspěšné kariéry jednotlivých členů. Pokus o další reunion definitivně zmařila smrt Grahama Chapmana, který v roce 1989 zemřel na rakovinu. V roce 1998 se přeživší pětice (a urna s údajnými pozůstatky Chapmana) potkala na festivalu komediálního umění v Aspenu.

Společně s Absolutely Anything prý vzniká také animovaný film na motivy autobiografické knihy Životopis lháře, kterou napsal a namluvil Graham Chapman a vyšla poprvé v roce 1980. Mělo by se jednat o 3D produkci, na níž pracuje patnáct animačních týmů a každý z nich pojme dvanáctiminutové kapitoly ve svém unikátním stylu.

Foto: Aktuálně.cz

Zvukovým doprovodem bude Chapmanovo vyprávění, které před svou smrtí natočil jako audioknihu. Na snímku se podílí i další Pythoni - nejbližší Chapmanův spolupracovník John Cleese namluvil sám sebe, Michael Palin ztvární Chapmanovy rodiče a v dalších rolích se objeví Terry Gilliam. Premiéra by měla být letošní rok.

Kolem Pythonů je posledních několik let vůbec velmi rušno - souběžně s tím, jak si k nim hledají cestu nové generace diváků. Čtyřicáté výročí první odvysílané epizody Létajícího cirkusu v roce 2009 připomněl šestidílný dokument Monty Python - málem pravda, který uvedla i Česká televize.

Vloni BBC uvedla televizní snímek Holy Flying Circus, který vypráví příběh vzniku kultovní komedie Život Briana, s níž Monty Python vyvolali řadu kontroverzí. Podíleli se na něm režisér Owen Harris (sci-fi série Misfits) a Tony Roche, který napsal komediální seriál z politického prostředí The Thick of It.

Velkému úspěchu se těší produkce Erika Idleho založená na motivu pythonovských filmů. Muzikálová komedie Spamalot na motivy Svatého grálu byla uvedena v roce 2005 na Broadwayi a získala prestižní cenu Tony. Dodnes se hraje po celém světě; českou verzi mělo před dvěma lety na programu plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla.

Idleho oratorium Žádný spasitel (On je pěkný nemrava) z roku 2007 se  podobným způsobem vrací k filmu Život Briana; vyšlo před dvěma lety na DVD a blu-ray. Ke čtyřicátému výročí Pythonů pak Eric Idle připravil divadelní show Večer bez Monty Pythona.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy