Mladí sklářští designéři vystavují na festivalu v Londýně

Kultura Kultura
12. 9. 2014 15:55
Poprvé se na prestižní přehlídce London Design Festival objeví i tři kolekce studentů a absolventů pražské UMPRUM.
Glas Town od Studia Dechem.
Glas Town od Studia Dechem. | Foto: Studio Dechem

Londýn - Pět instalací českého designu je součástí 11. ročníku prestižního Londýnského festivalu designu. Výstava Glassmania letos představí české sklo. Připravena je prezentace designového studia Dechem, k vidění bude též kolekce unikátních svítidel The Grid Kláry Šumové a Dicka Wrigta. Výstavní celek doplňují expozice Hlína funguje! a Prvky řemesla, stejně jako Glassmania pocházející z pražské UMPRUM.

Prestižní přehlídka London Design Festival se koná v rámci několika veletrhů, výstav a site-specific instalací napříč britskou metropolí. Letos od 13. do 21. září přivítá i silnou prezentaci českého designu mimo jiné na veletrhu Tent či v galerii Mint.

Vůbec poprvé a hned na třech výstavách se představí pražská UMPRUM s kolekcemi Glassmania: Mladé české sklo, Hlína funguje! a výběrem prací absolventů na výstavě Prvky řemesla v galerii Mint. První z nich je prezentuje práce studentů a čerstvých absolventů produktového designu vedeného Michalem Froňkem a Janem Němečkem a ateliéru skla pod vedením Ronyho Plesla. Přiblížuje dva rozdílné přístupy ke sklu jako materiálu: první, logičtější a čistě průmyslový, druhý opírající se o umělecký přístup za využití speciálních inovativních technik i tradiční české sklářské metody.

Výstava v Galerii Mint, které se zúčastní plejáda českých designérů soustředěných nejen kolem UMPRUM, ale také firmy Lasvit, výstavního konceptu Křehký či galerie Qubus, je součástí projektu britské kurátorky Jan Withers nazvaném Brompton Design District, který v londýnské čtvrti Brompton prezentuje mezinárodní design. Na veletrhu Tent & Super Brand London se pak představí studio Dechem a kolekce Oáza designérů Kláry Šumové a Dicka Wrighta.

„Jsme velmi rádi, že je český design tak hojně zastoupen na Londýnském
festivalu designu a že České centrum mohlo alespoň částečně tuto prezentaci podpořit. Tradice českého sklářství je v Británii ceněná a je proto smysluplné ukázat i současnou tvorbu a vedle známějších jmen dát příležitost právě studentům a menším studiím," řekla Tereza Porybná, ředitelka Českého centra v Londýně.

 

Právě se děje

Další zprávy