Centre Pompidou podpořilo Fajta. Petici proti ministrovi podepsalo přes 5000 lidí

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 5. 2019 16:28
Petici za odvolání ministra kultury za ČSSD Antonína Staňka již podepsalo přes pět tisíc lidí. Signatáři se ve čtvrtek večer na Úřadu vlády sejdou s premiérem z hnutí ANO Andrejem Babišem, který jim nabídl setkání.
Odvolání ministra Antonína Staňka již žádá přes 5000 lidí.
Odvolání ministra Antonína Staňka již žádá přes 5000 lidí. | Foto: ČTK

Petice vznikla na protest proti způsobu, jímž ministr Staněk v polovině dubna odvolal z funkce ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. "Deklarované důvody tohoto odvolání, stejně jako argumentace a rétorika, vykazují znaky plnění politické objednávky a připomínají praxi normalizačního období před rokem 1989," stojí v petici zveřejněné na stránkách nekulturniministr.cz, kde sběr podpisů pokračuje.

Ministr Staněk trvá na tom, že oba ředitelé pochybili, což prý potvrdily audity v obou institucích. Odvolání proběhlo standardním způsobem a došlo k němu z řádných důvodů, říká Staněk.

V případě Jiřího Fajta se ministr nejčastěji odvolává na autorskou smlouvu, díky níž si ředitel Národní galerie ke svému ředitelském platu přivydělal během 16 měsíců přibližně milion korun za přípravu výstav.

Podobné smlouvy ale uzavírají i další ředitelé příspěvkových organizací ministerstva kultury, mluvil o tom například ředitel Národního divadla Jan Burian, jak napsala agentura ČTK.

Mezi signatáři petice za odvolání ministra Staňka jsou ředitel Centra současného umění DOX Leoš Válka, režisér Václav Marhoul, architekt Josef Pleskot nebo ředitel uměleckého prostoru Jatka 78 Štěpán Kubišta. Všichni čtyři petici ve čtvrtek večer předají premiérovi Andreji Babišovi spolu s otevřeným dopisem požadujícím rezignaci ministra Staňka.

"Odvolání Jiřího Fajta přerostlo z lokálního názoru ministra kultury České republiky do kulturní ostudy mezinárodního přesahu. Bohužel vysíláme do zahraničí velmi negativní obraz kulturní politiky českého státu," míní ředitel DOX Leoš Válka.

Na mysli má otevřený dopis na Fajtovu podporu, který podepsalo již 38 ředitelů světových muzeí. Jsou mezi nimi šéfové Metropolitního muzea umění v New Yorku, britských galerií Tate, Viktoriina a Albertova muzea v Londýně či vídeňského Uměleckohistorického muzea.

Nejnověji pod peticí, zveřejněnou na webu Státních uměleckých sbírek Drážďany, přibyl podpis Bernarda Blistèna, ředitele pařížského Centre Pompidou. Právě s ním měla Národní galerie Praha na popud premiéra Babiše jednat o užší spolupráci. V polovině dubna bezprostředně po Fajtově odvolání se přitom Centre Pompidou k věci ještě nechtělo vyjadřovat a ministr Staněk ujišťoval, že Fajtův odchod spolupráci neohrozí.

Signatáři české petice, kteří budou ve čtvrtek jednat s premiérem Babišem, zdůrazňují, že pro ně ministr Staněk není partner a že žádají jeho odvolání. "Signatáři petice nekulturniministr.cz na rozdíl od jiných iniciativ odmítají s ministrem Staňkem vstoupit do jednání, naopak požadují ministrovo okamžité odvolání," uvádějí autoři dokumentu.

Ten podepsali například umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar, fotograf Josef Koudelka, architektka Eva Jiřičná, dokumentarista Helena Třeštíková, spisovatel Jáchym Topol, režisér Jan Hřebejk, socioložka Jiřina Šiklová nebo ředitelé Galerie hlavního města Prahy, Městských divadelních pražských, Galerie Rudolfinum či Divadla Archa.

Nejde o jedinou výzvu ministrovi Staňkovi. Jinou petici se zhruba 460 podpisy již ministerstvu kultury předali organizátoři demonstrace, která se uskutečnila toto úterý a na kterou přišlo několik desítek lidí. Zorganizovali ji Janek Rous z internetové platformy Artyčok.tv a laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého Matyáš Chochola, kteří s ministrem chtějí probrat změnu statutu Národní galerie Praha na veřejnoprávní. Ministr Staněk jim v úterý přislíbil, že se s nimi sejde.

 

Právě se děje

Další zprávy