Sochy a rodinný příběh. Výstavu děl Miloše Zeta v Brně připravil syn

Výstava bude veřejnosti přístupná od středy.
Snímek z výstavy Miloše Zeta, kterou v Domě umění města Brna připravil jeho syn Martin Zet.
Sochař a performer Martin Zet.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
11. 2. 2020 16:22
Prostor k úvahám o sochařské práci a osudu soch ve veřejném prostoru poskytuje nová výstava Domu umění města Brna. Je věnovaná dílu Miloše Zeta, významného sochaře druhé poloviny 20. století. Neobvykle pojatou přehlídku připravil jeho syn, šedesátiletý Martin Zet.

Nejde o klasickou prezentaci soch a jejich modelů, spíše o mozaiku či kompozici trojrozměrných exponátů, videí, skic a fotografií. Mnohé naznačuje už podtitul výstavy: Zdi, sokly a makety.

Sochař a performer Martin Zet.
Sochař a performer Martin Zet. | Foto: ČTK

Na některé monumentální práce Miloše Zeta v Domě umění města Brna odkazují prostorové modely jejich soklů v reálné velikosti.

Důležitost perspektivy při umisťování soch ve veřejném prostoru připomíná rozměrná dřevěná lávka, kterou autorův syn Martin Zet umístil do prvního patra budovy a jež prochází síněmi. Některé exponáty si tak lidé mohou prohlédnout jak zblízka z "ánfasu", tak shora. Díky videu mohou návštěvníci rovněž nahlédnout do sochařova ateliéru.

Větší pozornost je věnovaná například památníku partyzánského hnutí Noční přechod v Morávce na Frýdecko-Místecku nebo soše Mládí, která stávala na Pražském hradě. Nejde však o uměleckohistorickou dokumentaci a faktografii, výstava spíš ukazuje proces práce na plastice a vliv, který na ni měla dobová sociální, politická i hospodářská situace.

"Návštěvník výstavy má možnost vidět, jak složitým procesem plastika prochází, než je umístěna do veřejného prostoru," říká ředitelka Domu umění Terezie Petišková.

Miloš Zet žil v letech 1920 až 1995. Byl čelným a přesvědčeným představitelem československého socialistického realismu, a zároveň také autorem abstraktních plastik. Často vytvářel díla určená do exteriéru měst.

Socha Miloše Zeta v Domě umění města Brna.
Socha Miloše Zeta v Domě umění města Brna. | Foto: ČTK

Podle databáze Vetřelci a volavky, věnované výtvarnému umění ve veřejném prostoru normalizačního Československa, se Zetovy monumentální realizace s ideologickým obsahem vyznačují vynikající řemeslnou i uměleckou kvalitou. "Jeho cit pro hmotu se nejnápadněji projevuje na jeho pokornějších abstrahovaných sochách a dětských prolézačkách pro pražská panelová sídliště," napsal autor Zetova hesla v databázi Pavel Karous.

Sochařův syn Martin Zet je od počátku 90. let minulého století výraznou postavou současné české vizuální tvorby. Často spolupracuje s mezinárodními tvůrci.

"Tvárný a esteticky silný architektonický prostor Domu umění použil zároveň k vytvoření rámce pro rodinný příběh, vyprávěný z osobní pozice," avizují tvůrci brněnské výstavy, která pracuje i se shodnými iniciálami jmen otce a syna. "Jsou záminkou ke hře s křehkostí vlastní identity."

Přehlídku lze navštívit od této středy, potrvá do 21. dubna. Její závěr bude patřit jednodennímu odbornému kolokviu o interpretaci oficiální kultury bývalého Československa.

Vyjde také kniha, jež obsáhne autorskou koláž textů, záznamů, vzpomínek a obrazových dokumentů ze života Miloše Zeta, soupis jeho soch a případové studie děl od Venduly Fremlové, Jany Kořínkové, Zuzany Kriškové, Tomáše Pospiszyla či autorský komentář členů sdružení 4AM - Fórum pro architekturu a média.

 

Právě se děje

Další zprávy