Milan Kundera dostal cenu za lásku k francouzštině

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 6. 2012 16:37
Spisovatel obdržel cenu francouzské národní knihovny

Paříž - Spisovatel Milan Kundera obdržel za své celoživotní dílo Cenu Francouzské národní knihovny (Prix de la Biblioth?que nationale de France). Ocenění, spojené s finanční odměnou 10 tisíc eur, mu bylo uděleno během slavnostní galavečeře mecenášů pařížské knihovny.

"S Milanem Kunderou oceňuje Francouzská národní knihovna nejen význačné dílo, ale také lásku pro náš jazyk v jeho univerzálním rozměru," zdůvodnil výběr 83letého laureáta ředitel knihovny Bruno Racine.

Toto ocenění za celoživotní dílo se předalo teprve po čtvrté v řadě. Předtím je obdrželi významní literáti Philippe Sollers, Pierre Guyotat a Patrick Modiano, což je podle internetových stránek knihovny dostačujícím důkazem, že ho nezískává ledaskdo.

Významného ocenění se Kunderovi dostalo ve Francii už před třemi roky, kdy za celoživotní dílo převzal prestižní Světovou cenu Nadace Simone a Cina Del Ducaových. Toto ocenění je spojeno s šekem na 300 tisíc eur.

Foto: Aktuálně.cz

Loni se pak dočkal souborného vydání celoživotního díla v prestižní edici Pléiade nakladatelství Gallimard. Česko-francouzský spisovatel je teprve čtrnáctým autorem, který se takové pocty dožil.

Kundera se v Pléiade ocitl ve společnosti nejpřednějších osobností literární historie počínaje Homérem. Dosud v této edici, započaté v roce 1931, vyšlo asi 560 svazků. Mezi třináctkou těch, kdo se vydání svého díla v ní dožili, byli tři nositelé Nobelovy ceny za literaturu - Roger Martin du Gard, André Gide a Saint-John Perse a dále například Eugéne Ionesco, André Malraux a Henry de Montherlant.

O Kunderovi, který od 80. let píše knihy ve francouzštině a který odmítá povolit jejich překlad do češtiny, vyšlo tento týden čirou náhodou najevo, že odmítl podstoupit svou tvorbu modernímu trendu digitalizace. Informoval o tom server ActuaLitté v souvislosti s informací, že se vyhledávač Google po několikaletém zápolení rámcově dohodl s francouzským syndikátem vydavatelů na podmínkách vydávání knih v digitální podobě. U každého autora ovšem musí vyhledávač nejprve získat předběžné povolení vydavatele spravujícího příslušná práva.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké knihy máte rádi?

 

Právě se děje

Další zprávy