Michal Viewegh vypráví. Rodičům a sobě

Jan Jandourek
11. 12. 2007 16:40
Český bestsellerista se zatím pohádkářem nestal
Ač to jsou pohádky, nejsou pro děti
Ač to jsou pohádky, nejsou pro děti | Foto: Ondřej Besperát

Recenze - Michal Viewegh napsal knihu pohádek - a pokud jde o žánr, je název ze tří čtvrtin pravdivý. Krátké pohádky pro unavené rodiče je soubor textů, které jsou skutečně krátké a jsou vskutku určené pro rodiče.

Pohádky to nejsou, jsou to mikropovídky z rodinného prostředí. A děti si je příliš neužijí - protože to, co je Vieweghovou autorskou předností, je pro děti spíše komplikací.

Každý text obsahuje černé pasáže, které se mohou číst dětem, a potom "vynechávací" pasáže - modré - pro rodiče ("Ty seš prase," zvolal automaticky tatínek... "Kurva!!! Já to věděl!!!")

Modré i černé texty popisují rodičovské zkušenosti tatínka-slavného herce a maminky, která pracuje v lékárně. Mají dvě malé holčičky, pokouší se je vychovávat a nezbláznit se z toho. Nedostatek spánku u rodičů, neutišitelná dětská touha po sladkostech a nekonečná palba dotazů ohledně životních samozřejmostí.

Zatím poslední knihu Michala Viewegha ilustrovala Radka Folprechtová.
Zatím poslední knihu Michala Viewegha ilustrovala Radka Folprechtová. | Foto: Ondřej Besperát

Dospělému čtenáři se nejspíše uleví, že to mají Vieweghovi doma stejné jako oni sami: tytéž události, problémy, spory a pocity. I v "černém" textu probleskne mezi řádky občas narážka na alkohol, nevěru, finanční problémy, nesezdané soužití.

Vieweghovi tradiční čtenáři dostanou v Krátkých pohádkách od svého autora před Vánoci takový malý literární "aperitiv".  Jejich oblíbenec i tady rozvíjí své známé dovednosti: tedy pozorovací talent zaměřený na detaily všedního dne, dobře odposlechnuté dialogy, mírně přepjatou ironii, zamaskované autobiografické prvky, výstižný popis situace několika větami.

Ale také propadá sentimentu na hranici kýče, což se týká především poslední kapitoly, kde se rodičům zjeví anděl, aby je ujistil, že to dělají správně. U Viewegha jde sice většinou o sentiment a prvky kýče přiznané, ale přiznané ani "přiznané" ještě neznamená pro každého únosné.

Na domácí ose Nikl - Šrut - Procházková - knihy z Baobabu - Sís - Goldflam má modelem nejblíž k posledně jmenovanému. Ale v každém případě - pohádky to nejsou.

Michal Viewegh
Michal Viewegh | Foto: Ondřej Besperát

Michal Viewegh je sice spisovatel, který vydal už dvě knihy literárních parodií, kde dokazuje schopnost psát v různých žánrech. Je také trojnásobný rodič a bývalý učitel, ale pohádkářem se - aspoň prozatím - nestal.

Není korektní přejít od toho, co autor napsal, k tomu, co psát měl, protože po tom nám nic není. Jenom tušíme, že kdyby vzal do ruky klasickou látku a zpracoval ji po svém, mohla by zajímavá pohádka vzniknout.

A nakonec by bylo nespravedlivé nezmínit, že nakladatelství Druhé město knihu graficky hezky vypravilo a ilustrace Radky Folprechtové působí velmi příjemným dojmem.

Michal Viewegh: Krátké pohádky pro unavené rodiče. 72 stran. Ilustrace Radka Folprechtová, doporučená cena 159 korun. Vydalo nakladatelství Druhé město, Brno 2007. 

 

Právě se děje

Další zprávy