Je svět jako Babylon, určený k zániku? Umělec Škapa šel z ulic do galerií

Výtvarník Michal Škapa při komentované prohlídce v pražské Galerii Villa Pellé.
Výtvarník Michal Škapa při komentované prohlídce svých děl v pražské Galerii Villa Pellé.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 11. 2018 17:04
Všechna tři podlaží i exteriér Galerie Villy Pellé v pražských Dejvicích zabírá nová výstava umělce a grafika Michala Škapy, který letos oslavil čtyřicáté narozeniny.

Představitel street artu a graffiti byl od raných 90. let minulého století znám pod pseudonymem Tron. Ve Ville Pellé teď představuje obrazy vytvořené technikou airbrush, grafiky i trojrozměrná díla.

Foto: ČTK

Přehlídku uvozuje podtitul Všichni mladí budou svědky dne, kdy padne Babylon. Vypůjčen je ze snímku Rockers natočeného roku 1978, kdy Michal Škapa přišel na svět.

Vystavenými díly výtvarník "reaguje na městské struktury, jež pomocí metafor zachycují komplikovaný civilizační vývoj, a odkazuje k novodobým prorokům, kteří současný západní svět označují za nový Babylon určený k zániku", jak uvádějí pořadatelé výstavy.

Michal Škapa vzešel ze silné streetartové generace takzvaných writerů poloviny 90. let minulého století. Pod pseudonymy jako Tron 834, 2Rock nebo Key patřil k prvním, kdo po sametové revoluci etablovali graffiti ve zdejších ulicích.

"Na české graffiti scéně se pohybuje od devadesátých let, kdy jako třináctiletý kluk běhal se sprejem po pražském Klárově a Těšnově," popsaly vloni Lidové noviny.

První setkání s graffiti Škapa jako mnoho Pražanů zažil u zatáčky z Klárova nahoru na Letnou nebo na Těšnově. "Tam jsem byl schopný chodit několikrát týdně, vždy tam bylo něco nového. Dnes je město zahlcené vizuálním smogem, na začátku 90. let nebyl prostor přeplněný reklamami, vývěsními štíty a billboardy," popisoval vloni Lidovým novinám výtvarník, který už se dnes venkovnímu graffiti nevěnuje. Stále ho prý ale sleduje.

Někdejší činnost spojenou s graffiti Škapa už dávno zužitkoval v osobitém uměleckém stylu, jejž z urbanistického prostředí přenesl nejprve do prostoru galerií a nakonec i uměleckých sbírek.

Reprodukce jednoho z děl Michala Škapy v Galerii Villa Pellé.
Reprodukce jednoho z děl Michala Škapy v Galerii Villa Pellé. | Foto: Villa Pellé

Dnes Škapa patří do okruhu autorů někdejší pražské Trafačky, zároveň je zakladatelem sítotiskové dílny Analog Bros a spolupracovníkem vydavatelství BiggBoss. Účastnil se několika oborových prezentací včetně rozsáhlé mezinárodní přehlídky graffiti a streetartu Names z roku 2008. Před osmi lety reprezentoval Českou republiku na Expu v čínské Šanghaji.

Dnes se lze setkat se Škapovou tvorbou také na obalech knih, časopisů jako někdejšího Free Magazinu či desek. Autor vytváří nástěnné malby, akrylové rukopisné abstrakce, airbrushové figurativní kompozice a také instalace na míru konkrétním prostorům.

Současnou výstavu Michala Škapy v pražské Ville Pellé příští sobotu 1. prosince doprovodí tvůrčí dílna, v plánu jsou také vzdělávací programy. V lednu budou moci návštěvníci absolvovat komentovanou prohlídku se Škapou i kurátorem Radkem Wohlmuthem. Ten už autorovi vloni přichystal přehlídku v Trafo Gallery nacházející se v Pražské tržnici. Předešlou významnou výstavu měl Škapa před čtyřmi lety v Chemistry Gallery.

K současné expozici ve Ville Pellé, která potrvá do 27. ledna, příští měsíc vyjde monografie Škapových děl.

 

Právě se děje

Další zprávy