Mezinárodní Bookerovu cenu získala Kanaďanka Munroová

Kultura Kultura, Red Kul
27. 5. 2009 9:40
Lustig nominaci na prestižní trofej neproměnil

Londýn - Kanadská autorka Alice Munroová získala mezinárodní Man Bookerovu cenu, mezinárodní obdobu známého britského literárního ocenění. Mezi 14 nominovanými byl i český spisovatel Arnošt Lustig - podle některých sázkařů by dokonce horký favorit.

Sedmasedmdesátiletá Munroová, která je známá především jako autorka povídek, převezme cenu 25. června v Dublinu. Trofej se uděluje každé dva roky od roku 2004 a její držitel dostává 60 tisíc liber.

"V každé její povídce je tolik hloubky, moudrosti a přesnosti, jako ve všech románech, které většina romanopisců napíše za celý život," uvedla porota vedená americkou autorkou Jane Smileyovou. "Číst Alici Munroovou znamená dozvědět se něco, co vás před tím nikdy nenapadlo."

Čtěte také:
Booker Prize má zase gründerský příběh z Indie
Literární cenu cen získal Salman Rushdie

Ocenění může dostat žijící autor, který píše anglicky, nebo jehož knihy jsou běžně dostupné v anglickém překladu. Uděluje se nikoli za jednu knihu jako britská Man Bookerova cena, ale za celé dílo a za příspěvek světové literatuře.

To podle předsedkyně poroty splňují všichni nominovaní: Smileyová už před vyhlášením řekla, že jejich práce reflektují, jak úžasný a výjimečný je svět literatury.

Foto: www.themanbookerprize.com

Munroové nejnovější sbírka Too Much Happiness (Příliš štěstí) vyjde letos na podzim. V češtině vyšly Munroové dva povídkové výbory Už dávno ti chci něco říct a jiné povídky a Nepřítel, přítel, ctitel, milenec, manžel, obě v překladu Aleny Jindrové-Špilarové.

Svá díla kanadská atorka nejčastěji situuje do jižního Ontaria, kde vyrůstala. Autobiografické prvky také hrají v jejích povídkách velkou roli. Přestože stejně jako druhá slavná Kanaďanka Margaret Attwoodová píše hlavně o ženách, feministkou prý není - "snad pouze přesvědčením, že zkušenost žen zobrazovaná bez příkras je důležitá".

Lustig, o kterém se opakovaně mluví i v souvislosti s Nobelovou cenou za literaturu, se nominací ocitl nejen kvůli Munroové ve velmi dobré společnosti autorů z dvanácti zemí.

Byl mezi nimi dále Peruánec Mario Vargas Llosa, Ital Antonio Tabucchi nebo Australan Peter Carey - Australan žijící nyní v New Yorku,  je jedním z pouhých dvou autorů, kteří získali dvakrát Man Bookerovu cenu.

Arnošt Lustig
Arnošt Lustig | Foto: Korzo

Mezi třemi nominovanými Američany byli E.L. Doctorow, Joyce Carol Oatesová a Evan S. Connell. Jejich soupeři byli i bengálská autorka Mahášveta Debí, Brit James Kelman, Brit V.S. Naipaul, Keňan Ngugi Wa Thiong'O, Chorvatka Dubravka Ugrešičová nebo Ruska Ljudmila Ulickaja.

Dvaaosmdesátiletý Lustig žil po roce 1968 do roku 2003 ve Spojených státech. V listopadu 1942 byl poslán do Terezína a v průběhu války poznal i další dva koncentrační tábory, Osvětim a Buchenwald.

Stěžejním tématem jeho děl je holocaust, při kterém sám přišel téměř o celou svoji rodinu. Za Krásné zelené oči byl nominován na Pulitzerovu cenu.

 

Právě se děje

Další zprávy