Město=Médium zkoumá světelné možnosti pražských ulic

Kultura Kultura
29. 11. 2012 18:10
V pátek se koná křest publikace v klubu Roxy
Honza Matoušek - Nový městský informační systém, Město=Médium
Honza Matoušek - Nový městský informační systém, Město=Médium | Foto: Michal Šeba

Praha - Původně hudební vydavatelství BigBoss se v posledních letech začíná pouštět i do knižních projektů a po úspěšných Kmenech nebo Hudbě ohně od Karla Veselého, které se v úterý dostalo druhého vydání, nyní přijde na pulty knihkupectví publikace o vizuální podobě pražských ulic. Jmenuje se příznačně Město=Médium a v pátek 30. listopadu se uskuteční v pražském klubu Roxy její křest.

Kniha vznikla ve spolupráci s VŠUP, prvotní impulz k ní dal tamní student - grafik Jan Matoušek. V původně školní práci však Vladimir 518 společně s kunsthistoričkou Markétou Winglerovou našli poměrně rozsáhlé téma.

obálka Město=Médium
obálka Město=Médium | Foto: BigBoss

„Zprvu jsem se obával, že nebude dostatek materiálu. Detektivní práce, kterou jsme absolvovali společně s kunsthistoričkou Markétou Winglerovou, ale ukázala pravej opak. Ve chvíli, kdy jsme začali oslovovat široký spektrum umělců, tak měl každý z nich dobrej tip, na koho všeho nesmíme zapomenout, a strom začal zásadním způsobem košatět. No a nakonec jsme museli ořezávat, vybírat a spoustu věcí vyhodit," říká Vladimir 518 v rozhovoru na serveru Česká pozice.

Kniha vizuální proměny pražských ulic mapuje z pohledu světelného dění - ať už jde o neonové nápisy, pouliční světla, nebo umělecké světelné instalace či projekce. Název publikace přitom odkazuje k tomu, že dnešní autoři město začínají vnímat jako prostor k vlastnímu vyjádření, tedy jako určité komunikační médium.

Vedle fenoménu městských neonů sleduje příběh světla v umění od začátku 20. století až po současnost. V knize se tak setkávají Zdeněk Pešánek, Stanislav Zippe, Václav Cigler s Magdalenou Jetelovou, Krištofem Kinterou i nejmladší generací tvůrců, která se vedle klasických forem často pohybuje na hranici guerilly i uměleckého aktivismu.

Převažující obrazovou část pak doplňují texty Miroslava Petříčka, Tomáše Pospiszyla, Jiřího Zemánka, Kláry Žaludové a mnoha dalších.

Město=Médium bude poprvé k zakoupení v pátek na release party v klubu Roxy. V průběhu večera se představí multimediální skupiny Lunchmeat a SPAM (Vladimir 518, David Vrbík), které se dlouhodobě věnují vizualizacím, často v kombinaci s hudební tvorbou. Kromě nich vystoupí ještě synthpopoví producent DMX Krew, který s Vladimirem spolupracuje relativně pravidelně. Vystoupí také němečtí Black Red Djs a další.

Lístky na křest jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketstream za cenu 150 korun. Na místě pak lístek bude za 190.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy