Menší a střední nakladatelství hlásí zdražení kvůli DPH

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 1. 2012 8:14
Počítají rovněž s omezením své produkce
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Menší a střední nakladatelství v souvislosti se zvýšením snížené sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent většinou zdražují své tituly a počítají i s omezením své produkce.

Jedno z největších nakladatelství na českém trhu Albatros Media ale pro letošní rok ceny svých knih zvyšovat nebude. Vyplývá to z informací, které ČTK získala od jednotlivých nakladatelství.

"Ceny knih jsme zvýšili, většinou o ta čtyři procenta. Týká se to většiny knih, ale ne úplně všech," řekl Jan Pražan z Nakladatelství Druhé město, které vydává jednoho z nejprodávanějších tuzemských spisovatelů Michala Viewegha.

"Knihy, které již vyšly, zdražovat nebudeme. Cena se zvýší pouze u připravovaných dotisků a nových knih. Bude to zhruba o čtyři procenta," řekla Zdenka Křikavová z nakladatelství Argo. "Nové knihy, kde nebude předpoklad, že budou alespoň minimálně výdělečné, se vydávat vůbec nebudou," dodala.

Stejný názor má i Viktor Stoilov z nakladatelství Torst, podle kterého letos jeho nakladatelství vydá méně titulů.

Knihkupectví Neoluxor oznámilo, že přizpůsobí ceny knih zvýšené sazbě DPH podle zadání dodavatelů. "K 1. lednu se změna cen knih týká zhruba pěti procent veškerých titulů, především se jedná o populárně naučné knihy, učebnice a odbornou literaturu. K žádnému masovému zdražení knih zatím nedochází," sdělila Zuzana Turňová z Neoluxoru.

"Ceny jsme nezvyšovali a zatím neplánujeme ani vydávat méně knih. Budeme se snažit o snížení vlastních nákladů," uvedla mluvčí Albatrosu Radka Potměšilová.

Podle tajemnice Svazu českých knihkupců a nakladatelů Marcely Turečkové většina menších a středních nakladatelství ceny v letošním roce zvýší. Velká nakladatelství budou zřejmě nucena zdražit od roku 2013 po dalším navýšení DPH.

"Přeceňování knih právě probíhá. Trend bude takový, že titulů bude již letos méně, čekáme menší objem prodaných knih a změní se i struktura knižního trhu. Nejvíce to postihne odborné publikace, jejichž tvorba vyžaduje delší čas," uvedla Turečková.

 

Právě se děje

Další zprávy