McEwanovi mizí nadějné vyhlídky na další Booker Prize

krk
7. 9. 2007 16:25
Prestižní literární cena už zná finalisty
Foto: www.slate.com

Londýn Není takové překvapení, že bestseller Na chesilské pláži slavného Iana McEwana postoupil ze "seznamu absentérů" do užší nominace na Man Bookerovu cenu. Ale předpokládané hladké vítězství se mu možná zkomlikuje.

Největší šance nejprestižnější britské literární ocenění bookmakeři dávají zatím málo známému novozélandskému spisovateli Lloydu Jonesovi a jeho románu Mister Pip.

Dalšími finalisty jsou román Angličanky Nicoly Barkerové Darkmans, který je podle poroty ambiciózním současným strašidelným příběhem, nebo rodinný epos The Gathering irské autorky Anne Enrightové.

Soutěží i The Reluctant Fundamentalist Pákistánce Mohsina Hamida o Pákistánci pobývajícím na Západě, jehož život změní atentáty 11. září 2001, a Animal's People indického spisovatele Indry Sinhy o průmyslové tragédii v indickém Bhópálu před 20 lety.

Ti všichni vzešli ze třináct jmen širší nominace a byla to překvapivá jména. Kvůli silnému zastoupení nových a neznámých titulů se o letošním listu mluvilo jako  jako o seznamu absentérů.

McEwanovo dílo je mezi finalisty sice nejprodávanější, ale sázkaři  tipují na vítěze Novozélanďana Jonese a jeho knihu o tom, jak se obyvatelé tichomořských ostrovů seznamují s románem Charlese Dickense Nadějné vyhlídky.

Kancelář Williama Hilla má kurz na Jonese dvě ku jedné, zatímco na McEwana pět ku dvěma. Následuje Barkerová (čtyři ku jedné), Hamid (pět ku jedné) a Enrightová se Sinhou (osm ku jedné).

Vítěz ocenění dotovaného částkou 50 tisíc liber bude oznámen 16. října. Bookerova cena, která se kvůli sponzorovi v posledních letech oficiálně jmenuje Man Bookerova, patří k nejdůležitějším oceněním anglicky psané literatury.

Vyhlašuje se od roku 1969 a je omezena na spisovatele z Británie, Irska a britského Společenství. Jejím hlavní přínosem ale není finanční odměna, nýbrž dramatické zvýšení autorovy obliby a prodeje vítězného díla. Nebo jako v případě McEwana - potvrzení statusu. Právě popularizačním efektem včetně postupného zveřejňování nominací se inspiruje česká Magnesia Litera.

McEwan už cenu v roce 1998 získal s románem Amsterdam. Jen dva spisovatelé byli v průběhu osmatřiceti ročníků nominováni pětkrát. Ian McEwan se nyní zařadil po bok Margaret Atwoodové a Beryl Bainbridgeové.

 

 

Právě se děje

Další zprávy