Dětskými kresbami nabourává stereotypy. Magidová vystavuje v Kunsthalle

ČTK ČTK
10. 2. 2023 15:58
Estetiku dětských kreseb a to, jak svět vnímají nejmenší, konfrontuje umělkyně Markéta Magidová se zakořeněnými předsudky a stereotypy dospělých. Její díla se zabývají genderovými normami, jinakostí, podle ní zastaralým vzdělávacím systémem nebo vztahem mezi mýty a skutečností.

Hravou a veselou tvorbu osmatřicetileté Magidové představuje nová výstava v pražské Kunsthalle. Podle úvah malých dcer výtvarnice se jmenuje Moje sladká nejedlá planeta. Potrvá do 1. května.

Kresby dcer přetvořila Magidová v digitální malby na látce. Součástí výstavy tak jsou zvětšené dětské čmáranice natažené na dřevěné desky a podložené molitanem. Vytvářejí dojem velkých polštářů či čehosi měkkého. Jiné kresby autorka přetvořila do kovových soch nebo animovaných filmů. Původně hravé, často náhodně vzniklé výtvory zde získávají jistou monumentalitu, čas a prostor, uvádějí pořadatelé.

Magidová "konfrontuje naši realitu s představivostí", tvrdí kurátorka výstavy Andra Silapetereová. "Každá klikatá čára a nesouměrná končetina nabývá nových vlastností, vybočuje ze skutečnosti, na níž jsme zvyklí, a umožňuje nám prozkoumat a přehodnotit obecně známé společenské narativy a pokusit se podívat z jiné perspektivy nejen na historii, kulturu a sociální otázky, ale především na sebe a věci, které považujeme za samozřejmé," dodává.

Silapetereová z lotyšské Rigy se mimo jiné zabývá tématy vyhnanství a migrace společně s aspekty identity či sounáležitosti.

Na výstavě Markéty Magidové návštěvníci uvidí netradiční kovové sochy s názvy jako Duch s dvojčatama, Pavouk Ferdinand, Kytička s voňavým slizem či Mír a láska. Jsou tu také obrazy s tituly Mluvící vajíčko, Brambora, která právě vstala z postele, Mořská panna anebo Kudrnatý domeček, který má uvnitř žížalu, srdíčko a tyrkysovou bránu.

Součástí přehlídky jsou rovněž krátkometrážní animované snímky. Pod nimi je umělkyně podepsaná jako scenáristka, režisérka, střihačka či producentka.

Promítá se tu třeba její krátký 3D film Čmáranice, jenž mění dětské kresby v trojrozměrné postavy. Ty vstupují do nevyváženého dialogu s klasickými sochami v muzeu. Postavy z hravého světa se postupně prolínají s prostředím seriózním, až elitářským.

Podle kurátorky zde vyvstávají otázky o hranicích mezi uměním a neuměním, o tom, zda jsou některé estetické kódy lepší, či horší než jiné.

Markéta Magidová je vizuální umělkyně a režisérka. Zkoumá hranice a témata, jako jsou dětská představivost, genderové či sociální normy nebo vztah mytologie a současnosti. V posledních osmi letech se zúčastnila několika českých i mezinárodních výstav, její filmy byly uvedeny na zahraničních festivalech včetně nejvýznamnější světové přehlídky žánru ve francouzském Annecy.

Kunsthalle Praha na pražském Klárově založila nadace The Pudil Family Foundation podnikatele Petra Pudila a jeho manželky. Otevřela vloni, od té doby galerii dle organizátorů navštívilo 120 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy