Alšova jihočeská galerie vystavuje práce Teigeho i Toyen

Na snímku je studie ženského aktu od Karla Teigeho z 30. let.
Na snímku je obraz Jana Zrzavého z roku 1915 s názvem Toaleta.
Na snímku je obraz z rané tvorby Karla Teigeho.
Na snímku je obraz Josefa Čapka.
Na snímku jsou koláže Karla Teigeho.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 11. 2019 11:26
Dílo představitele meziválečné avantgardy Karla Teigeho přibližuje nová výstava Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou, která dále nabízí práce výtvarníků Toyen, Jindřicha Štýrského, Aloise Wachsmana či Josefa Šímy.

Výstava nazvaná Mapa světa Karla Teigeho v zámecké jízdárně potrvá do 26. ledna 2020. Zahrnuje i díla členů Devětsilu, Skupiny surrealistů v ČSR a autorů sborníků Znamení zvěrokruhu. K vidění je okolo 80 prací.

Karel Teige, který žil v letech 1900 až 1951, byl tvůrcem surrealistických koláží i vůdčí postavou evropské avantgardy. "Patřil k největším vzdělancům své doby. Jeho inteligence, charisma, fenomenální paměť, zanícenost i nezlomnost charakteru fascinovaly již jeho současníky, od nichž se mu dostalo označení kapitán avantgardy," uvádí kurátorka výstavy Rea Michalová, která o Teigem před třemi lety vydala knihu s podtitulem Kapitán avantgardy.

Teige inicioval vznik svazu Devětsil, byl i mluvčím skupiny surrealistů. Právě jeho osobnost podle pořadatelů "nejlépe reprezentuje vývoj meziválečné avantgardy v linii od proletářského umění přes program poetismu a konstruktivismu k surrealismu".

Výstava původně vznikla pro Galerii umění Karlovy Vary, kde byla k vidění na jaře. Alšova jihočeská galerie o ni stála proto, že se z velké části opírá o její sbírky.

"V aukcích se sice Teigeho díla nepohybují na nejčelnějších místech, nicméně dokázal ve správný čas pootočit kormidlo k surrealismu, přátelil se s Le Corbusierem, André Bretonem, muž všeuměl. Každá doba si najde svého Teigeho, kdo dokáže určit směr, kterým se ubírat," konstatuje ředitel galerie Aleš Seifert.

Práce surrealistů ze svých sbírek přiblíží Alšova jihočeská galerie také v prosinci v Českém centru v Paříži. Již v roce 2016 připravila výstavu Surrealismus v Československu 1933-1939, ke které vyšla i kniha. První manifest surrealismu zveřejnil André Breton v Paříži roku 1924.

Vlevo jo obraz Rudolfa Kremličky s názvem Horké odpoledne.
Vlevo jo obraz Rudolfa Kremličky s názvem Horké odpoledne. | Foto: ČTK

Rozšířit sbírky surrealistických prací o malby je dnes pro galerii kvůli cenám nereálné. Občas se jí podaří koupit některé grafiky. Na akvizice má asi dva miliony korun ročně.

Alšova jihočeská galerie vznikla v roce 1953, ozdobou jejích sbírek, které zahrnují přes 18 100 předmětů, jsou díla z gotiky a ze 60. let minulého století. Galerii zřizuje Jihočeský kraj, letos jí dal příspěvek 37,8 milionu korun. V roce 2018 galerii navštívilo 56 341 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy