Mantelová vs. Self. Man Booker Prize má dva favority

Kultura Kultura
15. 10. 2012 8:38
Letošního vítěze prestižní literární ceny ohlásí 16. října večer.
Foto: Reuters

Praha, Londýn - Britská spisovatelka a kritička Hillary Mantel má šanci být první ženou v historii, která získá literární ocenění Man Booker Prize dvakrát.

Dosud při udílení literárních cen pro autory ze zemí Commonwealthu, Zimbabwe a Irska dvakrát zabodovali jen Australan Peter Carey a jihoafrický rodák John Maxwell Coetzee. Rozhodnutí padne 16. října při opulentní večeři v Londýně.

Mantelová se o beletristické ocenění uchází s historickým románem Bring Up the Bodies. Ten je pokračováním 650stránkového titulu Wolf Hall, o vzestupu Thomase Cromwella, s níž vyhrála Man Booker Prize již v roce 2009.

Čtěte také
Julian Barnes konečně vyhrál snobské bingo
Bookerovu cenu pro sebe zosnoval Thomas Cromwell

Vedle Mantelové má pak podle bookmakerů velkou šanci na výhru také Will Self s románem Umbrella.

Will Self
Will Self | Foto: Aktuálně.cz

"Ohledně oprávněnosti a neoprávněnosti druhého vítězství Mantelové jsme hodně diskutovali," uvedl Peter Stothard, který je vedoucím poroty udělující Man Booker Prize a také editorem Times Literary Supplement. "Porota poznamenala, že Mantelová je teď ještě mistrovštější než minule," dodal.

Mantel tak může být ve hře i v roce 2015, kdy má vyjít kniha The Mirror and the Light, jež historickou trilogii završí.

Selfovu Umbrellu, druhý favorizovaný román v soutěži, popsal Stotthard jako zneklidňující a vyčerpávající 400stránkové dílo, jež není děleno odstavci, pomlkami nebo kapitolami. Self v Umbrella popisuje příběh ze severolondýnské psychiatrické léčebny.

Kromě Mantelové a Selfa jsou nominováni také Deborah Levy se Swimming Home, Tan Twan Eng s Garden of Evening Mists, debutantka Alison Moore a The Lighthouse i indický autor Jeet Thayil, jenž napsal nominované Narcopolis.

Vítěz Man Booker Prize obdrží šek na padesát tisíc liber, mezinárodní literární slávu a hlavně výrazné povzbuzení prodeje své knihy. To je dobře vidět i na příkladu Wolf Half - zatímco před oceněním Mantelové se prodalo něco přes pětatřicet tisíc výtisků, po zisku Man Booker Prize to bylo přes šest set tisíc kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy