Man Bookerova cena zná třináct letošních adeptů

Kultura Kultura
23. 7. 2013 16:22
Vítěze prestižní literární ceny oznámí 15. října.
Colm Tóibín
Colm Tóibín | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Nejen královským potomkem žijí Britové. Milovníci literatury mají v těchto dnech možnost přemýšlet o nejčerstvějším longlistu Man Bookerovy ceny, možná nejprestižnějšího literárního ocenění světa.

První ohlasy expertů na jména adeptů Booker Prize říkají, že si porotci tentokrát opravdu dali záležet a vypracovali za poslední roky rozhodně nejrozmanitější seznam třinácti knih od autorů, z nichž ani jeden není mimo kruhy literárních odborníků právě nejznámější. Zatím.

Jen dva z nominovaných už se na seznamu octli. Jim Crace je tam letos za svůj jedenáctý román Harvest, před šestnácti lety se dostal až na shortlist (zúženou nominaci) za titul Quarantine. Colm Tóibín se dostal dvakrát dokonce na shortlist, aktuálně porotu zaujal titulem The Testament of Mary. Do češtiny je přeložen například jeho román Mistr.

"Vybrali jsme třináct úžasných románů, rozmanitých z hlediska formy, délky i tématu, pohybujících se od tradičních až po experimentální, časově od prvního století našeho letopočtu až po současnost, od sta stránek do tisíce, jejich děj se odehrává od Šanghaje po Hendon," řekl předseda poroty Robert MacFarlane.

Čtěte také
Man Bookerovu cenu získala podruhé Hilary Mantelová

Julian Barnes konečně vyhrál snobské bingo

"A právě tisícistránková kniha je jednou z nejzajímavějších na seznamu. The Kills od Richarda House - spisovatel a umělec, který vyučuje na University of Birmingham - lze popsat jako politický thriller, ale je mnohem víc," řekl MacFarlane.

Na seznamu jsou také tři autoři se svými románovými debuty. NoViolet Bulawayo se narodila v Zimbabwe, v osmnácti se odstěhovala do Spojených států, kde má za sebou univerzitní vzdělání, v roce 2011 získala za povídku Hitting Budapest Caine Prize určenou africkým autorům. Nominována je za román We Need New Names, který vypráví o životě v Zimbabwe a chudinské čtvrti se jménem Paradise.

Eve Harris publikovala román The Marrying of Chani Kaufman u malého vydavatele, přesto si porotci knihy o ultraortodoxní židovské komunitě z Hendonu v Londýně všimli.

Třetím debutantem je Donal Ryan. Jeho The Spinning Heart vypráví jedenadvacet postav a odehrává se na irském venkově.

Dalšími nominovanými romány jsou: The Luminaries od Eleanor Catton, v sedmadvaceti letech nejmladší spisovatelky ze seznamu, The Lowland od Indoameričanky Jhumpy Lahiri, román o druhé světové válce Unexploded od Alison MacLeod a Almost English od Charlotte Mendelson.

Longlist uzavírají Five Star Billionaire od malajského spisovatele Awa Tashe a A Tale for the Time Being od kanadsko-americké spisovatelky a zenbuddhistické kněžky Ruth Ozeki.

Porota se sejde v září

Porota Man Booker Prize 2013 se opět sejde v září, aby vyhlásila shortlist, tedy seznam šesti jmen. Vítěze pak oznámí 15. října.

Loni získala Bookerovu cenu Hilary Mantelová za román Předveďte mrtvé, který česky vydalo nakladatelství Argo. Zopakovala tak jako první žena i Britka své vítězství z roku 2009, kdy cenu získala za Wolf Hall - první část své historické trilogie z dob Thomase Cromwella. Před ní při udílení literárních cen pro autory ze zemí Commonwealthu, Zimbabwe a Irska dvakrát zabodovali jen Australan Peter Carey a jihoafrický rodák John Maxwell Coetzee.

Vítěz získává každoročně kromě slávy také 50 tisíc liber (1,6 milionu korun), ostatní finalisté po 2500 librách. Navíc mohou finalisté očekávat zvýšení prodeje svých knih.

 

Právě se děje

Další zprávy