Man Booker Prize zná finalisty. Renomovaná jména chybí

Tomáš Rákos
26. 7. 2012 14:46
Porota vsadila na mladou generaci. Vítěze vyhlásí 16. října
Hilary Mantelová
Hilary Mantelová | Foto: The Sunday Times

Londýn - Poučení porotci jednoho z nejvlivnějších literárních ocenění, britské Man Bookerovy ceny, zveřejnili seznam 12 finalistů. Vítěz v říjnu získá 50 tisíc liber.

Na rozdíl od loňského roku, kdy kritika vytýkala porotě, že přespříliš sází na známá jména, je užší výběr plný zástupců "mladé generace". Chybějí renomovaní autoři jako Ian McEwan, Martin Amis, Julian Barnes či Zadie Smithová. Ta přitom letos vydala svůj první román ("NW") po sedmileté přestávce.

Nominace na Man Bookerovu cenu 2012

Nicola Barkerová: The Yips (Fourth Estate)
Ned Beauman: The Teleportation Accident (Sceptre)
André Brink: Philida (Harvill Secker)
Tan Twan Eng: The Garden of Evening Mists (Myrmidon Books)
Michael Frayn: Skios (Faber & Faber)
Rachel Joyceová: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry (Doubleday)
Deborah Levyová: Swimming Home (And Other Stories)
Hilary Mantelová: Bring up the Bodies (Fourth Estate)
Alison Mooreová: The Lighthouse (Salt)
Will Self: Umbrella (Bloomsbury)
Jeet Thayil: Narcopolis (Faber & Faber)
Sam Thompson: Communion Town (Fourth Estate)

Znalci se shodují, že jde o jeden z nejzajímavějších výběrů za poslední roky.

Čtyři debutanti

Porotci vybírali ze 145 děl. V úvahu přicházejí anglicky píšící autoři, kteří jsou občany zemí Commonwealthu, Irska nebo Zimbabwe.

"Nezáleží na tom, kdo knihu vydává a kdo je autorem. Zabývali jsme se posuzováním románů, nikoliv jejich autorů," řekl listu Guardian šéf poroty Peter Stothard.

Do boje o Man Bookerovu cenu se letos dostávají hned čtyři debutanti. Sam Thompson s knihou Communion Town, jež vypráví příběh města, Rachel Joycová s Piglrimage of Harold Fry, Jeet Thayil s románem "Narcopolis" o závislosti na opiu v Bombaji a posledním je Alison Mooreová a její The Lighthouse.

Podle Stotharda je užší výběr plný knih, na které se nezapomene. "Zabývají se tématy, jakými jsou třeba demence, stav měst a rychlost technologických změn," dodal pro BBC.

Favorit? Harcovnice Mantelová

Asi nejznámějším jménem na seznamu je Hilary Mantelová. Za svůj Wolf Hall získala Bookera v roce 2009. První část trilogie o ministru anglického krále Jindřicha VIII. Thomasu Cromwellovi se letos dočkala pokračování.

Její nový román Bringing up the bodies se okamžitě u sázkařů vyšplhal na pozici nejfavorizovanějšího díla pro letošní Man Bookerovu cenu, což britské spisovatelce bezpochyby zajistí vysoký prodej u knihkupců.

Před samotným vyhlášením vítěze letošní ceny bude porota vybírat ještě jednou: v září zúží výběr finalistů z dvanácti na šest.

 

Právě se děje

Další zprávy