Mamma Mia! V Praze startuje muzikál od Abby

Jitka Gráfová
10. 10. 2007 13:00
Česko uvidí jeden z komerčně nejúspěšnějších projektů
Foto: Archiv

Praha - Čeští diváci se mohou od středy přesvědčit, že na muzikál existuje i jiný recept, než mix domácích pop hvězdiček a rádoby hlubokomyslného příběhu. V pražské Sazka Areně se na týden usadí projekt Muzikál Mamma Mia! oživující písně skupiny ABBA.

Příběh muzikálu uvedeného nejdřív v Londýně není složitý: nevěstu Sophii vychovává na řeckém ostrově matka-někdejší rebelka, která před dcerou s úspěchem tají identitu biologického otce. V úvahu přicházejí tři muži, které Sophie pozve na svatbu. A objeví se i matčiny bývalé kamarádky.

"Má to být ironická a zároveň romantická komedie," říká producentka Craymerová, která napsání scénáře zadala Catherině Johnsonové. Ale je to hlavně "záminka" pro to hlavní: dvaadvacet hitů z produkce skupiny ABBA, mezi kterými nechybí Dancing Queen, The Winner Takes It All nebo Super Trouper.

Hudba a texty jsou původní, od dvojky Benny Andersson a Bjorn Ulvaeus. Oba jsou obrovskými milovníky muzikálů a v řadě jejich hitů je muzikálová stavba melodií znát.

Třináct herců a stejný počet tanečníků k tomu dvě a půl hodiny na pódiu předvádí, co dnes dělá muzikál muzikálem. Sólové i skupinové choreografie a nasazení zůstávají, ale velké příběhy často nahrazují písničky, nadsázka a zábava.

Abba sice takové klipy netočila, tenkrát se ještě zpívalo ve flitrech na pódiu; vlastně ani regulérní klipy ještě neexistovaly. Ale jejich hudba se dodnes skvělě prodává a vlna retra zájem ještě zvýšila. Potvrdila to i královna popu a marketingu Madonna, když si do svého hitu vypůjčila kus jejich songu Gimme Gimme Gimme.

Tomu všemu odpovídá úspěch projektu Mamma Mia! Od premiéry v roce 1999 ho vidělo 30 milionů lidí, zavítal do 130 zemí světa a vydělal prý skoro dvě milardy dolarů.

Foto: Archiv

Show drží mimo jiné světový rekord v počtu představení nazkoušených různými soubory. V současné době je po celém světě deset produkcí muzikálu. Je to teď nejdéle hraný muzikál na Broadwayi.

Tomu odpovídá i slovník českých promotérů: v Sazka Areně se muzikál předvede od 10. do 18. října jen desetkrát, kapacita je velmi omezená a s nákupem vstupenek od 1100 do 1500 korun by se tudíž nemělo váhat.

Další úspěchy na songy Abby ještě čekají. Produkční firma Toma Hankse cítí šanci a rozjela jednání o filmovém přepisu muzikálu. Jednu z hlavních rolí by si měla zahrát Meryl Streepová.

 

Právě se děje

Další zprávy