Malíř Lucian Freud prý v závěti odkázal rekordní jmění

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 4. 2012 13:43
Retrospektivu vnuka Sigmunda Freuda lze vidět v Londýně
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Britský portrétista Lucian Freud, který zemřel loni v červenci ve věku 88 let, po sobě zanechal jmění ve výši 96 milionů liber (více než 2,9 miliardy korun). Uvedl to britský nedělník Mail on Sunday, podle nějž jde o nejvyšší částku, jakou kdy odkázal britský umělec.

Podle deníku umělec 2,5 milionu liber a dům odkázal svému asistentovi Davidu Dawsonovi, kterého zachytil i ve svém posledním, nedokončeném díle. Zbývající část pozůstalosti připadne umělcově právničce Dianě Rawstronové a jedné z umělcových dcer Rose Pearcové. Obě ženy závěť podle listu určuje správkyněmi dědictví a jsou pověřeny naložit s majetkem malíře v souladu s jeho přáními.

Lucian Freud byl vnukem psychoanalytika Sigmunda Freuda pocházejícího z moravského Příbora. Proslavil se "až příliš realistickými" portréty a akty, v nichž jako by aplikoval rodinné dědictví. Z jeho děl byla vždy cítit i jistá nesouhra či nepatřičnost.

Na Freudových obrazech lze nalézt jeho rodinu a přátele, později příslušníky panovnické rodiny i kolegy umělce. Pod jeho hrubým štětcem se ocitla i nahá těhotná modelka Kate Mossová, odmítl ale portrétovat kupříkladu princeznu Dianu či papeže s tím, že "nemaluje lidi, které nemá rád".

Malířova díla se v aukcích objevovala celkem vzácně; i proto se zejména v posledních letech prodávala za astronomické částky. Freudův ikonický obraz plnoštíhlé modelky s názvem Benefits Supervisor Sleeping se v roce 2008 vydražil za 33,6 milionu dolarů - a stal se tak vůbec nejdráže prodaným dílem žijícího umělce.

Čtěte také
XXL Sue se přišla podívat, jak vypadá nahá na gauči
Londýn nabízí krutě obnažené modely Freudova vnuka

Zřejmě neslavnější autorovo dílo zachycuje Sue Tilleyovou, modelku známou jako Big Sue, jak spí v životní velikosti na ošumělém divanu. Freud maloval pomalu: Big Sue mu pózovala na začátku 90. let po čtyři roky a malíř ji považoval za svou múzu. „Vybral si mě, protože za ty peníze dostal fakt kus masa," komentovala to tehdy XXL modelka. Obraz z roku 1995 patří do cyklu Malba, jenž byl podle mnohých tím nejlepším, co Freud kdy vyprodukoval. Byl navíc prvním dílem z této série dostupným na volném trhu.

Benefits Supervisor Sleeping (1995); Malba zobrazuje Sue Tilleyovou - známou jako Big Sue (Velká Zuza) spící na ošumělém divanu. Modelku představil Freudovi australský umělec Leigh Bowery.
Benefits Supervisor Sleeping (1995); Malba zobrazuje Sue Tilleyovou - známou jako Big Sue (Velká Zuza) spící na ošumělém divanu. Modelku představil Freudovi australský umělec Leigh Bowery. | Foto: Reuters

I doma však občas způsobil skandál. Kupříkladu jeho portrét britské panovnice Alžběty II. z roku 2000 vyvolal velký poprask; tisk ho označil za "mimořádně neuctivý" a častoval poznámkami typu "za tuhle tvář by se nemusel stydět žádný ragbyový útočník".

Freud zemřel ve svém londýnském domě a pro své podivínství i nerudnost byl přezdívaný Poustevník z Holland Parku. Narodil se v Berlíně v roce 1922; o 11 let později utekl s rodinou židovského původu před nacisty do Británie. Britské občanství získal v roce 1939. Na veřejnosti se poprvé prezentoval coby sedmnáctiletý svým autoportrétem na stránkách britského uměleckého časopisu. Malířství pak vystudoval na East Anglian School of Painting and Drawing v Dedhamu a pak na londýnské univerzitě. Freud byl sice ve svých uměleckých počátcích ovlivněn surrealismem, ale posléze proslul coby zastánce klasického realistického portrétu.

Až do 27. května je v londýnské National Portrait Gallery k vidění Freudova retrospektiva s prostým názvem Portréty.

 

Právě se děje

Další zprávy