Malíř František Kupka bude mít ve francouzském městě Puteaux stejný památník jako v rodném Opočně

ČTK ČTK
16. 11. 2017 5:00
Památník s bustou abstraktního malíře Františka Kupky bude od 17. listopadu stát ve francouzském městě Puteaux. Kupka, který velkou část života prožil ve Francii, v tomto městě před 60 lety zemřel. Památník ze skla a mramoru je z dílny českého akademického sochaře Mariana Karla, bronzovou bustu, na níž se autorsky podílel sám Kupka, vyrobil sochař Jan B. Vlach.  
Busta od sochaře Vlacha a podstavec od skláře Karla v Opočnu. Takový pomník bude stát i v Puteaux.
Busta od sochaře Vlacha a podstavec od skláře Karla v Opočnu. Takový pomník bude stát i v Puteaux. | Foto: http://aloos.cz/

Malíř František Kupka (1871-1957) má v rodném Opočnu památník s bronzovou bustou od letošního června. Nyní stejný památník odhalilo i francouzské město Puteaux, v němž Kupka zemřel. 

"Bustu získalo město Puteaux prostřednictvím města Opočna od galeristy Vladimíra Lekeše, který spravuje uměleckou sbírku po Kupkovu mecenáši, továrníku Jindřichu Waldesovi, " říká tajemnice Městského úřadu Opočno Renáta Černá s tím, že galerista Lekeš nechal vyrobit dva odlitky. Z původní formy lze podle Černé vyrobit až šest stejně originálních odlitků. 

Autorem bronzové busty, na níž se autorsky podílel i samotný Kupka, je sochař Jan B. Vlach (1904-1962), jenž většinu života taktéž prožil ve Francii.

Socha měla pohnutý osud. Bustu získal Kupkův blízký přítel a mecenáš, továrník Jindřich Waldes, přímo od výtvarníka. V roce 1939 ji zabavilo gestapo, později byla v pražské Národní galerii. V roce 1996 ji v restitucích dostali zpět Waldesovi dědici. 

Památník z mramoru a skla, který bustu slavného malíře nese, pro obě města navrhl a vyrobil akademický sochař Marian Karel. 

František Kupka patří k zakladatelům abstraktního malířství, svá klíčová díla vystavil na důležitém pařížském Podzimním salonu v roce 1912. Kupka tehdy představil obrazy Amorfa - Dvoubarevná fuga a Amorfa - Teplá chromatika, na nichž se mimo jiné pokusil zachytit různé fáze pohybu.

Jeho díla jsou součástí světových sbírek a mezi sběrateli jsou velmi ceněná. Například Kupkův obraz Élévation (Výšky) IV se prodal za 22,1 milionu korun a obraz Tvar modré za téměř 56 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy