Malíř Císařovský na Hluboké vystavuje portréty Havla i Goebbelse

Malíř Císařovský na Hluboké vystavuje portréty Havla i Goebbelse
Malíř Tomáš Císařovský.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
25. 6. 2020 10:24
Zhruba 110 prací vystavuje malíř Tomáš Císařovský na retrospektivě, kterou otevřela Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou. Zahrnuje jeho tvorbu posledních více než 30 let, obrazy z cyklu Můj děda legionář, portréty mocnářů včetně nacisty Goebbelse i poslední sérii věnovanou Václavu Havlovi.

Výstava nazvaná Každý den odvahu potrvá v zámecké jízdárně do 4. října.

Ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert připravil malíři menší souhrnnou expozici už před 15 lety v Jihlavě. "Nepatří k Tvrdohlavým, ale k solitérům 80. let. Mě vždy solitérní autoři poměrně zajímali, a Tomáš obzvlášť. Bude to jedna z jeho vrcholných výstav," věří Seifert.

Přehlídka začíná prvním velkým cyklem obrazů Z deníku dědy legionáře, který je v jízdárně prakticky celý. Návštěvník spatří portréty mocnářů, masarykovskou sérii, krajinomalby i díla z návštěvy Jižní Ameriky, která malíře podle Seiferta ovlivnila v používání barev. V sále je i portrét Gustava Husáka nebo obraz Milenec v Praze, zachycující nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse na balkoně Rudolfina.

"Úplně nová je poslední série věnovaná Václavu Havlovi. Vystavujeme i ikonické obrazy, které jsou spojením východního a západního režimu, jako Karel Kryl a Karel Gott nebo Lou Reed a Dean Reed. Největší série je u vstupu, portréty české šlechty," do níž Tomáš Císařovský zařadil Karla Schwarzenberga i příslušníky rodů Lobkowiczů či Kolowratů, doplňuje Seifert.

"S malířem divák prožije nejen vzrušení z kontaktu s klasickou olejovou technikou malovanými obrazy, ale také řadu událostí z nedávné historie, uvědomí si křehkost i napjatost mezilidských vztahů a s tím vším se zamyslí nad smyslem či nesmyslem existence," doplňuje kurátor výstavy Martin Dostál.

Kvůli dopadům koronaviru musela Alšova jihočeská galerie odložit na září hlavní letošní výstavu nazvanou Malevič a ruská avantgarda. Začít měla 25. dubna. Galerie má zápůjčku domluvenou s Muzeem umění v ruském Jekatěrinburgu. Povolení si vyřídila, díla ale zatím z Ruska kvůli koronaviru nepřivezla.

Alšova jihočeská galerie vznikla v roce 1953, ozdobou jejích sbírek, které zahrnují přes 18 tisíc předmětů, jsou díla z gotiky a 60. let minulého století.

Galerii zřizuje Jihočeský kraj, letos jí dal neinvestiční příspěvek 49,1 milionu Kč. Podle výroční zprávy instituci v roce 2018 navštívilo přes 56 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy