Měli Picassa i Rothka. Americký pár se rozvádí, draží umění za miliardy

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 9. 2021 17:59
Kvůli rozvodu amerických sběratelů míří do aukce jedna z nejvýznamnějších soukromých sbírek moderního umění. Podle odhadů může vynést až 600 milionů dolarů, v přepočtu 13 miliard korun.

Kolekce bývalých manželů Harryho a Lindy Mackloweových obsahuje díla Pabla Picassa, Marka Rothka, Alberta Giacomettiho, Jeffa Koonse či Andyho Warhola. Podle aukční síně Sotheby's její prodej přiláká zájemce z celého světa.

Sbírka vznikala šest desetiletí a prodává se na soudní příkaz, protože majitelé se v rozvodovém řízení nedokázali domluvit na rozdělení. Linda Mackloweová požádala o rozvod před pěti lety, když zjistila, že její muž, developer Harry Macklowe, udržuje mimomanželský vztah. Podnikatel známý stavbou mrakodrapů se pak předloni, ve svých 82 letech, znovu oženil.

Linda Mackloweová začínala jako kurátorka, dnes je členkou předsednictva Metropolitního muzea umění v New Yorku. Za Harryho Macklowea se vdala roku 1959, postupně začali sbírat umění.

Pětašedesát děl v jejich vlastnictví teď aukční síň roztřídila na dvě části. První dražbu uspořádá letos v listopadu, další v květnu 2021. Obě se konají v New Yorku, výtěžek si bývalí manželé rozdělí napůl.

"Není pochyb, že prodej zaujme přední sběratele z celého světa a stane se historickým okamžikem na trhu s uměním," míní Charles Stewart ze Sotheby's.

Deník New York Times připomíná, že trh s uměním po koronavirové krizi potřebuje povzbuzení. V aukcích se vloni prodala díla za 17,6 miliardy dolarů, což byl oproti roku 2019 pokles o třetinu a nejhorší výsledek za poslední dekádu.

Podle listu Wall Street Journal půjde o největší soukromou sbírku, která se ocitla na trhu s uměním od chvíle, kdy se před třemi roky rozprodával majetek Peggy a Davida Rockefellerových v hodnotě 835 milionů dolarů. Tehdy ale aukční síň Christie's dražila 1600 předmětů, zatímco v případě Mackloweových se jedná o 65 děl.

Mackloweovi kolekci draží přes konkurenční Sotheby's, která jim podle Wall Street Journalu zaručila, že se díla prodají za jistou částku. Její výši deník nezná.

Podle znalců by kupce mohla zaujmout zejména socha Alberta Giacomettiho nazvaná Nos nebo obraz Marka Rothka s pořadovým číslem sedm, které mají shodně odhadovanou cenu 70 milionů dolarů, zhruba 1,5 miliardy korun. Za cenu mezi 40 a 60 miliony dolarů by se mohla prodat díla Andyho Warhola a Cye Twomblyho.

 

Právě se děje

Další zprávy