Magnát luxusu dá Paříži centrum umění

BBC, AFP, mav
4. 10. 2006 9:00
Paříž - Nejbohatší muž Francie Bernard Arnault oznámil, že vybuduje v Paříži monumentální komplex pro současné umění. Navrhne ho Frank O. Gehry.

Arnault je zakladatelem skupiny LVMH, do jejíž nabídky luxusního zboží spadají šampaňská vína Moët et Chandon, koňaky Hennessy, parfémy Givenchy či zavazadla Louis Vuitton.

Stavět by se mělo začít příští rok, otevření budovy za za 100 milionů eur se plánuje na začátek roku 2010. Arnaultova Nadace Louise Vuittona pro umělecká díla, jejíž název ponese i centrum, si pro stavbu vybrala západní část centra Pařže v Bouloňském lesíku.

Prostoru o rozloze šesti tisíc metrů čtverečních se chopí americko-kanadský architekt Frank O. Gehry, který navrhl Guggenheimovo muzeum ve španělském Bilbau nebo ultramoderní koncertní halu Walta Disneyho v Los Angeles, ale podílel se i na pražském Tančícím domě.

Držitel nejvýznamnějšího mezinárodní architektonické ocenění - Pritzkerovy ceny - chce navrhnout maximálně průhledný objekt, v němž bude vnějšek splývat s vnitřkem. "Stavět v zeleni pevný, formální objekt se mi zdálo nepatřičné," řekl Gehry. Arnault dodal, že budova má vypadat "spíše jako oblak než jako stavba".

Na tiskové konferenci už představil model budoucí stavby: soustavu ploch ze skla a oceli, která má připomínat obrovský krystal křemene. "Zasadíme současné umění do kontextu moderního a klasického umění," prohlásil s tím, že cílem nadace je rozšířit vliv kultury a vliv Francie. Konference se zúčastnil i pařížský starosta Bertrand Delanoe a ministr kultury a komunikace Renaud Donnedieu de Vabres.

Galerie nabídne k vidění díla Pabla Picassa, Marka Rothka, Damiena Hirsta nebo Jeana Dubuffeta. V komplexu bude i místo pro koncertní síň i vnitřní zahradu; příležitostně by se tu měly konat různá představení. Nadace ovšem nezapomene ani sama na sebe a zřídí tu expozici o historii skupiny LVMH.

Vize komplexu umění připomíná podobné plány, které měl před pěti lety Arnaultův obchodní rival Francois Pinault, vlastník Christie's a zakladatel luxusní značky PPR.

I on chtěl vybudovat v Paříži prostory pro současné umění, jeho plány ale loni kvůli administrativním průtahům zkrachovaly. Zklamání si vynahradil tím, že zakoupil Palazzo Grassi v Benátkách, které otevřel coby galerii současného umění.

Aby Pinaulta popíchl, zmínil se Arnaud o výjimečnosti svého projektu. "Srovnávání s jinými obdobnými iniciativami není vůbec na místě," podotkl.

Zanícený patron umění Aurnault je pravidelným sponzorem největších pařížských výstav. Má pochopitelně i valstní sbírku umění, jejíž součástí je kupříkladu abstraktní malba Američana Ellswortha Kellyho Red White Blue z roku 1968 - tu zakoupil před pěti lety za částku 1,1 milionu eur.

 

Právě se děje

Další zprávy