Magdalena Kožená má svou vlastní operu

kul, ČTK
8. 7. 2007 13:07
Mezzosopranistka vystoupí v Berlíně v premiéře Phaedry

Praha  - Německá státní opera v Berlíně bude 6. září dějištěm premiéry nového díla Phaedra, které současný skladatel Hans Werner Henze, jedenaosmdesátiletá legenda světové hudby, napsal pro Magdalenu Koženou. Česká mezzosopranistka, jedna z nejuznávanější pěvkyň současnosti, se představí po boku čtyř dalších pěvců v titulní roli.

 Henzeho "koncertní opera" o vztazích bohů a lidí vychází podle dosavadních informací volně z řecké mytologie, z příběhu o královně Faidře a jejím nevlastním synu Hyppolitovi.

Vznikla ze skladatelovy iniciativy. Kožená před časem prozradila, že jí Henze telefonoval, jestli by měla zájem, "že by pro ni rád něco napsal". Když poslal první dějství, musela za ním však zajet do Říma, protože některé tóny byly pro její hlas příliš vysoko.

 Levicově orientovaný kontroverzní umělec žijící od 50. let v Itálii prý nalezl pro tento námět lyrickou hudbu, přitom ale neopustil moderní virtuozitu, kterou jeho hudební řeč proslula.

V Berlíně se mají uskutečnit celkem čtyři představení. Projekt, na němž se podílejí soubor Ensemble Modern, dirigent Michael Boder a režisér Peter Mussbach, je součástí festivalu Musikfest Berlin 07.

Do konce září se pak opera hraje jako koprodukce ještě čtyřikrát v Bruselu v divadle La Monnaie.

Koženou na podzim čeká také prestižní koncertní turné, které ji s Händelovou hudbou zavede od 8. do 22. listopadu do Alte Oper ve Frankfurtu nad Mohanem, do bruselského Palais des Beaux Arts, Théatre des Champs-Elysées v Paříži, do centra Barbican v Londýně, amsterdamského sálu Concertgebouw, do sálu De Doelen v Rotterdamu a do Herkulova sálu v Mnichově.

Celý prosinec bude pak pěvkyně v Londýně. Připravuje se na tamní debut v Královské opeře Covent Garden v titulní roli Rossiniho Popelky.

 

Právě se děje

Další zprávy