Lukavský byl čistou esencí bez ega, vzpomínají herci

Jitka Gráfová
10. 3. 2008 18:25
Radovan Lukavský zemřel v nedožitých 88 letech

Praha - Národní divadlo mělo v pondělí na tiskové konferenci představit novou inscenaci Dona Juana. Místo toho vyvěsilo černé prapory.

Čtyři dny před premiérou zemřel Radovan Lukavský, který zkoušel v alternaci s Aloisem Švehlíkem roli Žebráka.

"Bylo pro nás velmi důležité, že pan Lukavský chtěl přes svůj vysoký věk s námi zkoušet. Postava Žebráka, který neuhne a stojí si za svým, je v této hře důležitá a neznám nikoho na světě, kdo by měl takovou váhu osobnosti zahrát tuhle situaci," říká dramaturgyně představení Daria Ullrichová.

Čtěte také: Zemřel herec Radovan Lukavský

"Úmrtí je věc, kterou můžete čekat, ale já musím říct, že mě to velmi zasáhlo," uvedl na tiskové konferenci ředitel činohry Michal Dočekal.

"Byl to velký mistr a cenný člověk. To profesionální mistrovství je samozřejmě neocenitelná kvalita a ne častá, ale u něj se pojila ještě s nepominutelnou lidskou ryzostí," uvedl pro média Dočekal.

Miroslav Donutil ztvární Don Juana
Miroslav Donutil ztvární Don Juana | Foto: Ondřej Besperát

Donem Juanem bude v režii Jana Nebeského Miroslav Donutil. "Pan Lukavský byl neuvěřitelně pracovitý člověk, měl zamluvené termíny po celý rok, zároveň zkoušel na Vinohradech Višnový sad - vždycky pak přišel na zkoušky, ujistil se, že je tu správně, a ještě vtipkoval: Ty mě tedy dneska zřídili."

Ivana Uhlířová, známá hlavně z Divadla Komedie, si s ním zahrála právě ve Višňovém sadu pod vedením režiséra Vladimíra Morávka. Ztvárnila dceru majitelky panství Aňu, on komorníka Firse.

"To setkání s panem Lukavským bylo krásné. Je to pro mě velký šok - byl pro mě určitou čistou esenci bytí bez kusu ega. Když říkal svoji repliku, bylo to něco tak hmatatelného - vždycky jsme tam tiše stáli a všichni poslouchali, byla to krása."

"Byl jako květina: když rozkvete, tak v té nejplnější kráse. Velmi rád vtipkoval a já k němu vždycky vzhlížela s velkou úctou - bylo v něm krásné smíření," míní herečka.

Na Vinohradech si zahrál ve Višnovém sadu
Na Vinohradech si zahrál ve Višnovém sadu | Foto: Divadlo na Vinohradech

Smutek nad smrtí kolegy vyjádřil i další kolega z Národního David Matásek. "Byl to myslím jeden z posledních představitelů vyšší kultury slova. Velmi vždycky dbal na kulturu slova a hlavně na přednes," uvedl.

Do činohry Národního divadla byl Lukavský angažován v roce 1957, ztvárnil zde desítky významných postav.

Hrál Edgara v Králi Learovi, Šaška v Shakespearově komedii Cokoli chcete, Vocilku v Tylově Strakonickém dudákovi, Hamleta, Václava v Tylově hře Drahomíra a její synové , hrál i Dona Quijota v Dykově Zmoudření dona Quijota, vodníka Ivana v Jiráskově Lucerně i D´Artagnana v Cyranovi z Bergeracu.

 

Právě se děje

Další zprávy