Velké stěhování. Louvre má depozitář za 1,5 miliardy korun, přesune 250 tisíc děl

Nový depozitář Louvru ve městě Liévin.
Foto: Joas Souza/Louvre
ČTK Kultura DPA, ČTK, Kultura
10. 10. 2019 16:49
Na severu Francie otevřelo muzeum Louvre rozsáhlý depozitář, kam do roku 2024 přestěhuje zhruba 250 tisíc uměleckých děl. Betonový bunkr o rozloze 18 500 metrů čtverečních má ochránit sbírky před častými povodněmi na řece Seině, která protéká v bezprostřední blízkostí pařížského muzea, píše agentura DPA.

Nový depozitář se nachází ve městě Liévin, jež stojí nedaleko hranic s Belgií a žije v něm zhruba 35 tisíc obyvatel. V sousedním městě Lens od roku 2012 stojí jedna z poboček muzea známá jako Louvre-Lens.

Skladové prostory navrhla renomovaná britská architektonická kancelář Rogers Stirk Harbour + Partners, která dříve vymyslela kupříkladu nový depozitář i výstavní prostor pro Britské muzeum v Londýně. Jeden ze zakladatelů studia Richard Rogers v roce 2007 získal Pritzkerovu cenu. "Málokterý klient je tak prestižní jako Louvre. A málokterý vám dá tak zásadní úkol, jako je přesun některých z největších pokladů lidstva," říká Graham Stirk, další z partnerů architektonické kanceláře.

Náklady na vybudování depozitáře se vyšplhaly zhruba na 60 milionů eur, což je v přepočtu 1,5 miliardy korun. 49 procent uhradil region Nord-Pas-de-Calais, pod nějž město spadá, 51 procent zaplatil Louvre, a to zejména ze smlouvy s emirátem Abú Dhabí. Tam muzeum předloni otevřelo pobočku, za kterou vybírá licenční poplatky.

Už v příštích týdnech se do Liévinu začnou přesouvat první umělecká díla z bývalého královského paláce v centru Paříže i dalších více než 60 budov mimo francouzskou metropoli. Louvre má ve sbírkách 620 694 děl, přesune jich okolo 250 tisíc. Prvních 150 tisíc se vydá na cestu již letos na podzim, doplňuje deník Wall Street Journal.

Kromě skladů se v nové budově v Liévinu nacházejí restaurátorské dílny či studovna. Ministr kultury Franck Riester označuje depozitář za ojedinělý.

V letech 2016 a 2018 správci uměleckých sbírek Louvru museli stěhovat artefakty ze sklepních depozitářů kvůli povodním na Seině. Napoprvé takto v průběhu 48 hodin přesunuli 35 tisíc předmětů. Kvůli stěhování muselo nejnavštěvovanější muzeum světa zavřít na čtyři dny, a přišlo tak o 120 tisíc návštěvníků a 1,5 milionu eur, v přepočtu 38,7 milionu korun.

Plán přesunout díla z Louvru do Liévinu v roce 2014 kritizovali kurátoři pařížského muzea. Napsali dopis prezidentovi instituce Jean-Lucovi Martinezovi a tehdejší francouzské ministryni kultury Fleur Pellerinové a vyzvali je, aby rozhodnutí přehodnotili.

"Tyto sbírky reprezentují srdce Louvru," namítali kurátoři, podle nichž je nutné mít obrazy k dispozici kvůli vědecké práci. Hrozilo, že přesun děl do Liévinu, který je od Paříže vzdálený zhruba 200 kilometrů, ztíží práci restaurátorskému oddělení Louvru. Nakonec ale restaurátoři mohou pracovat přímo v Liévinu.

Ministryně kultury Pellerinová tehdejší kurátorskou výzvu odmítla a podpořila prezidenta muzea Martineze. Ten argumentoval, že vznik depozitáře odsouhlasilo ještě předešlé vedení instituce v čele s Henrim Loyrettem, který Louvru šéfoval v letech 2001 až 2013.

Roku 2002 pařížská policie poprvé doporučila Louvru, aby kvůli hrozícím záplavám zvážil přesun cenných uměleckých děl jinam. Muzeum má sice pro případ povodní připravena bezpečnostní opatření, ta by ale například v případě stoleté vody nestačila.

 

Právě se děje

Další zprávy