Litoměřická galerie připomíná Máchu, vystavuje díla Myslbeka, Toyen či Skály

Litoměřická galerie připomíná Máchu, vystavuje díla Myslbeka, Toyen či Skály
Vepředu je Rakev z roku 2012 od Františka Skály, vzadu uprostřed obraz Velká čelist z roku 1994, jehož autorem je Josef Hnízdil.
Na snímku si návštěvník fotografuje dílo Kostra z roku 2018, jehož autorem je František Skála.
Studie k pomníku Karla Hynka Máchy, kterou okolo roku 1910 vytvořil Josef Myslbek.
Obraz Námořník roku 2004 namaloval Jan Hísek.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
7. 6. 2020 17:19
V litoměřické galerii začala výstava nazvaná Máchovskou krajinou. Koná se u příležitosti 210. výročí narození nejvýraznějšího představitele českého romantismu Karla Hynka Máchy.

Mezi exponáty jsou díla Antonína Mánesa a Josefa Mánesa, Josefa Václava Myslbeka, Toyen, Jindřicha Štyrského a dalších umělců. Karel Hynek Mácha zemřel ve 26 letech v den své plánované svatby s Lori Šomkovou na následky nemoci poté, co prochladl při hašení požáru právě v Litoměřicích.

Výstava nabízí dobově rozdílné reflexe Máchovy literární tvorby, od romantismu přes realismus, surrealismus až po současnost. Zaměřena je také na romantické tendence ve výtvarném umění obecně, říká mluvčí galerie Šárka Pražáková.

Podle ní jsou tematické okruhy věnovány lásce, smrti a krajině i poutnictví. Na jednom místě lidé najdou díla výrazných českých výtvarníků, z těch současných to jsou Patrik Hábl, Jolana Havelková, Jan Hísek, Igor Hlavinka, Josef Hnízdil, Václav Jirásek, Ivan Ouhel, František Skála nebo Miloš Šejn. K výstavě vyšel obsáhlý katalog s reprodukcemi.

Máchovi je věnovaná i přehlídka jménem Poezie obrazem, pořádaná v rámci cyklu Minigalerie - Pohledy do sbírek. Zaměřena je na ilustrace vázané k literární tvorbě i Máchově osobnosti.

V centru pozornosti je především lyrickoepická skladba Máj, připomenuty jsou zříceniny, které básník navštěvoval, i jeho život. Zastoupeni jsou autoři Václav Hejna, František Kobliha, Jan Konůpek, Zdeněk Sklenář. 

Obě máchovské výstavy v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích potrvají do 6. září.

Karel Hynek Mácha byl současníky většinou nepochopen. Plně ho docenila až Nerudova a Hálkova generace asi 20 let po básníkově smrti. Pohřben byl v Litoměřicích, kde získal místo advokátského praktikanta.

Když v roce 1938 hrozilo zabrání českého pohraničí včetně Litoměřic nacistickým Německem, padlo rozhodnutí o přenesení jeho ostatků do Prahy. Jeho druhý pohřeb 7. května 1939 na vyšehradském hřbitově se stal národní manifestací proti nacismu.

 

Právě se děje

Další zprávy